"Само 750 лева данък! Аз очаквах да е поне 1000 лева! Все пак Пловдив е богат град - много по-богат от Бургас, където има хиляди хотели, туристи, летище с редовни полети и какво ли още не. Само че там данъкът е 660 лева!”, така председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив Диян Станев коментира гласувания днес в Общински съвет данък върху таксиметровия превоз, цитиран от Трафик нюз. Таксиджиите в града под тепетата днес приеха гневно увеличението на налога, който първоначално трябвало да е 300 лева, но днес беше гласуван в размер на 750. Собственици на таксиметрови фирми се заканиха, че жълти коли от Нова година няма да има.

В София и Варна таксиметровите шофьори ще плащат най-високия годишен данък от 850 лв. на автомобил, а в Пловдив – по 750 лв. Това бе решено на заседания на общинските съвети в двата града.

Решенията бяха взети по предложение на кмета на съответната община с промяна в Наредбата за местните данъци и такси. Тя се прави след като през пролетта парламентът одобри въвеждането на новия данък, с който ще се облага таксиметровата дейност от 1 януари 2017 г. По закон всяка община до 30 октомври, а тази година – до 30 септември, трябва да определи сама размера на данък "такси" в границите между 300 и 1000 лв. на автомобил годишно.

Бургаските таксиметрови шофьори се оказаха в най-завидна позиция, тъй като във вторник Общинският съвет гласува те да плащат 660 лева. БургасИНФО припомня, че дебатите бяха съпроводени от бурните емоции на присъстващи в залата водачи, които не бяха удовлетворени дори от крайния резултат, сгънаха плакатите си и напуснаха залата.

За сравнение патентният данък в Созопол – 1000 лева, в Приморско – 700.