Драматичната война за боклука на Айтос се пренесе днес и в Общинския съвет, след като преди месеци започна заместването на малките кофи пред къщите на хората с големи контейнери, тип „бобър“. Целта е да бъде запазен размерът на таксата смет, който плащат местните жители, за да не поемат те допълнително финансово натоварване с извозването на отпадъците до депото в Братово.

Въпросът беше поставен от общинския съветник от БСП Андрей Андреев, който днес почерпи за раждането на внучката си Лора и беше особено активен на трибуната. В дебата емоционално се включи и представителят на ГЕРБ Пенчо Желев. „Има район, където живеят 60 семейства, там се намира Поликлиниката и Бърза помощ, а има само два казана“, каза Желев по време на провелата се днес сесия на местния парламент. Страстите се нажежиха, след като пред съветниците не се яви представител на почистващата фирма "Астон сервиз" ООД. Смяната на казаните обаче стигна до там, че кмет, полиция, представителят на фирмата Янчо Янакиев нощно време обикалят града по сигнали за изчезнали контейнери. Оказва се, че повечето от тях са ползвани от местни жители да почистват мазите си, тъй като в старите малки кофи, побирането на ненужна покъщнина не е било възможно.

„Контейнери има много, достатъчно са, мога да ви закарам и да видите. Специален автомобил е даден, който отговаря за града ни. При всяко обаждане на гражданин за липса на контейнер на улицата, се обаждам и представител на фирмата отива на място. Проверява се съответния случай и се доставя нов контейнер. Станете вечерта и вижте. Контейнерите от една улица се вземат и се закарват на друго място. Пример – ул. „Богориди“, 23 часа, местен жител няма къде да си паркира автоомобила, защото контейнерът бил там и го преместил. Друг пример – ул. „Станционна“, съсед взел контейнера, напълнил го със стъкла и трябваше да се намесва полицията. На ул. „Ал Стамболийски“ друг жител напълнил казана с чували, дюшеци, юргани. Аз гражданите ги оправдавам, защото имат неща за изхвърляни, а в малките кошове това нямаше как да стане.“, каза кметът на Айтос Васил Едрев.

Той смята, че проблемът ще бъде кардинално разрешен скоро и очаква от общинските съветници през следващата година да гласуват средства за оформянето на „джобове“, в които да бъдат застопорени контейнерите и да не пътуват всяка вечер в различни дворове и къщи. „Почистващата фирма работи по график, като дори прави допълнителни курсове по централните улици и там, където има сигнали за натрупани боклуци, да ги изхвърлят.“, добави градоначалникът.

Той смята, че напрежението ще утихне до месец, когато айтозлии приключат с лятното и есенното почистване на домовете си. Ще бъде създаден и допълнителен ред за начина, по който магазините изсипват боклуците си. Техните собственици са уведомени, че могат да имат контейнер за промишлени отпадъци, като таксата е 500 лева годишно. „ Ще тръгнем да ги сакнционираме. Един супермаркет например генерира сериозен отпадък. Като напълни шест казана – няма място за отпадъците на гражданите“, каза Едрев.