Общинският съветник от ДПС Христо Ангелов ще строи частна зала за тържества, на която се възлагат надежди да сложи край на гръмките сватби, които огласят града и не дават мира на местните жители. Темата с ромските годежи и многодневни сватбени празненства на открито, това лято буквално взриви общественото мнение. Десетки хора изразяваха своето недоволство, че са подложени на шумов терор. Ромските тържества продължават по цели нощи и са почти всяка вечер, като за музикалното им оформление се изнасят мощни тонколони директно на улицата и заливат с цигански маанета целия град.

Христо Ангелов заяви, че има намерения новата зала, която ще бъде с около 600 места, да се намира в края на квартал „Странджа“, където живеят предимно роми. Тя ще бъде извън града, в посока село Мъглен.

„Смятаме да участваме по програма за развитие на селските райони, за да получим финансиране за строежа. Ще чакаме финансиране от другаде, подал съм документите за кредит. До месец август 2017 година може да сме готови“, каза Ангелов, който е местен бизнесмен и се занимава със строителство.

Община Айтос е издала само едно разрешение за провеждане на тържество в ромската махала, а купонът там тече всяка седмица.

„Уведомил съм началника на РУП за прекратяване на момента на такива тържества. За другото място – в района на автомивката до битаката, разрешения повече няма да издавам. Има достатъчно места, отредени за това в околностите на града.“, каза кметът Васил Едрев. Той се надява новата зала скоро да бъде построена, за да може проблемът с шумовия терор в града, да спре.