Кортеж от военни и полиция следвал членове на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) в Странджа, по време на тяхна разходка и тренировка край село Граматиково. Активистите на формацията нашумяха в Бургас с изявите си, с които подчертават своята патриотична насоченост, с позициите си по проблемите с нелегалните мигранти и други. Два случая от последните дни, в които членове на ОЗБГ са приковали интереса на полицията в гората на Странджа, им даде повод за серия въпроси към вътрешния министър Румяна Бъчварова. Ето и разказа им:

На 24.09.2016 г. членове на ОЗБГ отиват на разходка в гората до село Граматиково. Целта е да се разходят, да тренират, да им бъдат показани някои специфични техники от инструктор и ако срещнат мигранти - да се обадят на Гранична полиция. Преди село Граматиково има друго населено място с КПП, на което момчетата от ОЗБГ са спрени от Охранителна полиция и са проверени обстойно, само заради това, че са облечени с маскировъчни дрехи. По време на проверката идва и джип със служител на Българска армия. Спират и други коли, но тях ги пропускат бързо, защото цялото внимание е насочено към ОЗБГ. Проверката продължава около 30 минути, след което членовете на ОЗБГ са пуснати и си тръгват. Малко след това има разклон, на който има служители на Гранична полиция, които отново спират ОЗБГ и цялата процедура с проверката се повтаря. Минути след тръгването, на момчетата им прави впечатление, че ги следва цивилна кола „Опел Астра“ с двама мъже вътре, които спазват определена дистанция. След известно време членовете на ОЗБГ спират, за да се уверят дали въпросната кола ще ги подмине. Малко по-надолу автомобилът спира и ги изчаква, след което продължава да ги следва. В село Граматиково активистите на организацията оставят автомобилите си и влизат в гората.

До тях спира джип на армията. По-късно забелязват силуети, които ги следват. Оказват се двама военни и един граничен полицай. Интерес предизвикват двата автомата, с които са въоръжени военните. Явно ОЗБГ са изключително опасни …

Държавните служители им казват, че отиват на разходка и продължават да вървят с членовете на ОЗБГ. Метри след това момчетата спират, за да тренират, да им бъдат показани някои техники от инструктор и да обядват, и тримата непознати са с тях през цялото време.

На следващия ден се разиграва подобен сюжет, в леко по-различен вариант. „ОЗБГ сме родолюбци, които помагат на държавата, а не са срещу нея. Въпреки това държавата умишлено се опитва да ни спре, подлагайки ни на натиск. Държавата използва ресурса си не да предотвратява престъпления, а да спре тези, които искат да й помогнат. Идиотизмът има много лица и явно това е едно от тях!“, смятат от организацията. Те питат министър Бъчварова кой и защо е разпоредил да има натиск срещу ОЗБГ, опасни ли са членовете на организацията и защо държавата хаби ресурс да ги следва.