Правителственият самолет, ползван от „Отряд-28“ по време на управлението на Министър-председателя на някогашната Народна Република България – Тодор Живков, е най-новият експонат в Музей на авиацията-Крумово. Машината „Як-40“ е ВИП-изпълнение и е дарена на музейната институция от българската авиокомпания „България еър“.Самолетът е създаден през 70-те-80-те години на миналия век, но е бил в експлоатация до 2006 г. От април тази година той намери своето място сред експонатите от външната експозиция на Музея на авиацията. Преди да бъде представен на авиофеновете, самолетът е бил обновен.

„Подновено е външното лаково покритие на летателния апарат, а вътре е възстановен салонът.“, разказа директорът на музейната институция Радка Банялиева. За първи път самолетът е отворен за разглеждане от посетители на 21.09.16 г. Тогава с Ден на отворените врати крумовският музей отбеляза 25-годишнината от създаването си.



Атрактивният авиационен модел е оборудван с масички и мека мебел. Разполага с 13 места, кожен салон и други атрибути, характерни за времето, през което е ползван. Имало е медия, наподобяваща телевизор, която в момента липсва. Самолетът е разделен на два салона. Единият е обособен в стил кабинет, а в другия са пътували журналисти, отразяващи правителствените събития.

В „Як-40“ са се возили членове на Политбюро на ЦК. Предполага се, че и самият Живков е пътувал с този самолет, макар че за служебните си задължения често е транспортиран и с друг, осигурен за него. След като е била заменена с друга, тази машина се е ползвала като транспортна – била е наемана от частни лица. Правителственият самолет от времето на Тодор Живков ще бъде орварян за посетители регулярно, като може да бъде разгледан и отвътре в дните на отворени врати. А такива се организират често в авиомузея в Крумово. Следващият повод е 16-ти октомври – Денят на бойната авиация.


Източник: Actualno.com