Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов написа отворено писмо до президента на Македония Георге Иванов заради поруганата плоча на Каймакчалан. И се закани: „Ако не предприемете действия към този престъпник, не само ръководената от мен партия "ВМРО – Българско национално движение", но нито една партия в българския парламент няма да подкрепи македонската държава за ЕС и НАТО”

"Вие многократно сте заявявали, че сте признателен на българската държава за помощта, която Ви е оказвала. Република България бе първата, която призна независимостта на Република Македония преди 25 години. Същевременно обаче в Република Македония се толерират всевъзможни антибългарски прояви, което не е случайно. Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ. И не само към българите, които живеят в България, а и тези, които живеят в Република Македония. Последният подобен акт е на т.нар. "журналист" Миленко Неделковски. Той съвсем публично и гордо обявява, че е разрушил паметната плоча на Каймакчалан. Стига дотам, че документира вандалския си акт и се хвали с "геройството" си. Само че този господин разрушава паметника на над 3 хиляди български войника, много от които са родени в Македония", пише Каракачанов. И изразява надежда президентът да бъде инициатор Неделковски да бъде наказан според закона.

"Този човек, освен че е извършил престъпление, разрушавайки паметник, е извършил и престъпление към християнството – поругавайки паметник на загинали хора – нещо, което дори комунистическите атеистични власти не си позволяваха.", категоричен е той.

По думите му, подобни античовешки, антиморални и антихристиянски прояви не може да бъдат толерирани.

"Напомням Ви, г-н Иванов, че паметникът почита паметта на тези герои, които се биха със сърби, англичани и французи не за друго, а за да запазят Македония от второто сръбско робство. Докато подобни изроди са на свобода и вилнеят с чукове, рушейки паметници, вместо да са в затвора и да чукат камъни, Македония няма как да докаже, че отстоява европейските и човешки ценности", завършва отвореното писмо.

Македонският журналист се изгаври с паметта на стотици български войници, загинали в боевете на Каймакчалан през 1916 по време на Първата световна война. В късните часове на 22 септември – Денят на независимостта на България, той публикува в своя профил във Facebook снимки, на които се вижда как заедно с още няколко мъже разбива с чук поставена от българска страна паметна плоча. Плочата бе поставена от български военнослужещи в знак на признателност към паметта на загиналите войници.

"Каймакчалан, днес, 22.09.2016 година, между 13:00 и 14:30 часа. Мисията напълно завършена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници напълно е унищожена и превърната в прах”, е написал в своя профил Неделковски.