Златомира Стойчева е само на 23 години, но вече е завършила с отличие Военноморското училище с отличие и е избрала армейскията пред това да бъде модел. Когато е била в гимназията е получила предложение да бъде модел, но тя е избрала Военноморските сили. „Не се изкуших да бъда манекенка, може би оказаха влияние моите родители, за да знам, че не е важно точно визията, а какво има в главата ми и как мога сама да вървя напред. Като всяка една жена и аз обичам да се гримирам, да се обличам, в гардероба ми никога нямам достатъчно дрехи“, каза с усмивка Златомира пред bTV.

Тя си спомня как майка й, която също е служила във флота, е излизала и се връщала униформена – това отключило желанието и да тръгне по стъпките й.

„Не мога да кажа кога точно взех решението да вляза в армията. Когато бях 10-и клас започнах да се замисля накъде да поема в живота. И когато гледах майка ми в униформа, като всяко едно дете исках да й подражавам“, разказа пред bTV лейтенант Стойчева.

На въпрос дали се отразява факта, че е жена, Стойчева отговори, че е била подценявана. „Всичките трудности бяха още в училище. Трябваше да докажа на себе си, че съм силна. Самото физическо натоварване беше трудно. Била съм подценявана, заради това, че съм жена. Но с времето това изчезва.“, каза тя.

Мъжът в живота на Стойчева е от нейния курс. Тя много се гордее с него и с усмивка го нарича „мъж-мечта“, защото въпреки контролиращият й характер, има някой, на който да не му пречи това.

Стойчева показа някои от своите отличия – кортик от министъра на отбраната и картина от командващия на военноморските сили. Амбициозната армейка, която е първенец на випуска си, смята да продължава да се развива и да не спира да се доказва. За момента тя работи от месец, като началник на център за информационно осигуряване във военно формирование.

„Не искам да имам големи очаквания, но ги имам. Аз съм сигурна, че ще стана един ден адмирал“, уверено заявява младата лейтенантка. Тя има за амбиции, след като се утвърди в кариерата си да създаде семейство. В свободното си време обича да плува.