НСО не охранява плажа в местността Отманли, намиращ се пред имението, което се свързва с фирми, близки до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от отговор на началника на службата за охрана ген.-летентант Ангел Антонов на въпроси, поставени от Организацията за закрила на българските граждани. Припомняме, че питанията бяха отправени към НСО, след като група членове на ОЗБГ и журналисти отидоха на ивицата, където бяха посрещнати от гардове, представили се за част от службите, но без да покажат карта. Пазачът на имението също посочи тогава, че двамата охранители са именно от НСО. Двамата охранители имаха за задача да прогонят групата от брега, като заявиха, че е частна собственост (ВИЖ ТУК).

От службата за охрана обаче категорично отричат да охраняват подобен обект.

„НСО не осъществява охрана на обект „плажна ивица местност Отманли“, както и на съседните обекти, поземлен имот, сгради и съоръжения.

Съгрласно Закона за НСО, при изълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник. Тази законова разпоредба е императивна и охранителните служители при и по повод изпълнение на службата, при контакти с граждани или държавнни органи, са длъжни да удостоверяват служебното си качество. Без удостоверяване на това качество, офицерите и сержантите от НСО не могат да упражняват законовите си правомощия за издаване на разпореждания във връзка с изпълнение на конкретни задачи по охрана на лица, обекти и мероприятия“, се казва в отговора, подписан от Ангел Антонов.

Той подчертава, че на 23 август 2016 година, денят за който се отнася запитването, НСО не е осигурявала охрана във връзка с провеждане на проява или друга дейност с кратоксрочен характер с участие на охранявано лице в района на плажнатаа ивица в местността Отманли, нос Чукалята.

„Принципно при повишена степен на застрашеност на охраняем обект, в непосредствена близост може да бъде обособена охраняема зона, ползваща се с режима на охраняем обект, в която достъпът да бъде ограничен или забранен. В този случай границата й се обозначава по подходящ и разбираем за гражданите начин. Не е вземано решение за краткосрочно или продължително ограничаване на престоя или свободното придвижване на граждани по посочената в запитването крайбрежна плажна ивица в местността Отманли“, се казва още в писмото от НСО.