Възпитаникът Английската гимназия Георги Бошев, който тази година стана световен IT-шампион и прослави Бургас в сферата на компютърните технологии, отказа предложения на престижни университети в Австрия и Швейцария. Той избра да учи медицина в България и мечтае да стане хирург.

„Студент съм първа година в Медицинския университет във Варна, защото това е хуманна професия. Искам да помагам на хората“, каза Георги Бошев в „Часът на Милен Цветков“ по Нова тв. Момчето смята, че може да използва компютрите в бъдещата си работа на хирург. Той добави, че обучението в чужбина не го влече, иска да бъде тук – в България, защото е привързан към Бургас, Свети Влас и морето, където е и Варна.

„Предложенията за образование в Австрия и Швейцария бяха свързани изцяло с компютрите. Намирам медицината обаче за много хуманна професия. Родителите ми са щастливи от моето решение. Искам да помагам на болни хора. Модерните операции не е задължително да са вързани със скалпел, много от тях могат да бъдат програмирани и чрез компютър. Искам да съчетая медицината и компютрите. Всичко в България ми харесва, имах предложения да изляза, но искам тук“, каза Георги.