Бургаска батка от ж.к. „Меден рудник“ отърва глоба от 500 лева, след като съдът я отмени с мотиви, че държавата позволява носенето на хладно оръжие. Бургазлията бил засечен нощно време да носи ножа, с дължина 20 сантиметра, на обществено място. Той е бил иззетот полицията, а на притежателя му е било издадено наказателно постановление, съгласно приетата от Общинския съвет в Бургас Наредбата за опазване на обществения ред. В нея е описано, че се забранява носене или ползване на хладни оръжия на обществени места, освен когато се касае за културни и спортни нужди или за военни цели”. Според наредбата „хладните оръжия" са предмети, пригодени за лесно извършване на физическо разкъсване на твърди тела и предназначени за лична отбрана или нападение”.

Батката с ножа обжалвал наказанието си в Районния съд в Бургас, който отменя глобата. Мотивите са, че текстът в общинската наредба е е заимстван от отменения закон за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите. Заимстването, обаче било частично, защото законодателят е изброил и примерно какво са разбира под хладно оръжие - като например боксове, ятагани, ками, саби, копия, шпаги, щикове и други подобни.

До действието на Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите е съществувало правно регулиране на производството търговията и носенето на хладно оръжие. Тази регламентация била изоставена с последвалите закони.

„С отмяната на закона тази регулация е престанала да съществува, т.е. липсва правна рамка на тези обществени отношения, от там няма основание за приемане на наредба, която да уреди обществените отношения, касаещи хладните оръжия. Това е така, защото нормативните актове от по-висока степен определят правната рамка, в която се ограничават правомощията на общинските съвети да приемат наредби. При липсата на такъв акт формулирането на състав на административно нарушение се явява незаконосъобразно“, смятат магистратите от Районния съд в Бургас.

Съдът посочва, че след като законодателят е изоставил регламентацията на носенето, производството и търговията с хладни оръжия и е отменил нормите, които забраняват това, следвал извода, че забраната е отменена и тази дейност е разрешена. „ При положение, че на държавно ниво е разрешено носенето на хладно оръжие, недопустимо е на ниво община да бъде наложена такава забрана“, обобщават магистратите.