Община Камено чества Деня на независимостта на България с празничен молебен и с музиката на духовия оркестър "Възрожденци". На площада пред сградата на Общината кметът Жельо Вардунски вдигна националния флаг.

„С чувство на гордост отбелязваме 108-та годишнина от обявяване Независимостта на България. Уроците от септември 1908 година са ясен знак на българския народ за неговата силна воля да отстоява и гради своето бъдеще. Приемете моите поздравления по случай Деня на Независимостта – 22-ри септември! Нека отдадем почит на хилядите, дали живота си в освободителната борба и отвоювали независимостта на нашата Родина. Желая на всички много здраве, повече оптимизъм и вяра, че със сили и възможности можем да успеем!“, каза кметът Вардунски. Той посочи, че това е един от най-светлите български празници - завършек на борбата за свободна България.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на България. С това на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.