Група нелегални мигранти днес застанаха пред социалния дом за възрастни хора в село Ясна поляна, община Приморско, за да молят за храна, с която да продължат пътя си към вътрешността на страната. Фрапиращата гледка е била забелязана от местни жители, които са подали сигнал на Гранична полиция. Искали цигари, хляб и друга храна, съобщи Странджа нюз.

Пред BurgasINFO кметът на селото Георги Георгиев каза, че присъствието на чужденци е вече ежедневие. Те пристигали в селото, тъй като било на пътя от Граматиково към главния път за Бургас, пускали ги в района на местността Уграш. В Ясна поляна обикновено очаквали включване от каналджията, който трябва да ги отведе към магистрала „Тракия”.

„Идват при нас обикновено младежи на възраст около 18-20 години, но наистина изглеждат съсипани от дълъг път – не са агресивни, примряли са от глад, а краката им са побити от ходене. Не правят бели. Сядат на пейките в центъра на селото и очевидно чакат някого, който да дойде да ги вземе”, казаха жители на Ясна поляна пред BurgasINFO.

Според тях именно тогава се осъществява връзката с каналджията, който е нает да ги превози към западната граница на страната ни.

Жители на Странджа са категорични, че граничните полицаи не притежават достатъчен ресурс да се справят с чужденците, минали нелегално у нас.

„Разхождахме се край река Велека и видяхме как един джип стовари в храстите двама полицаи. Те бяха свалени от закритата част на автомобила и изобщо са нямали представа къде се намират. Оказа се, че едното момче е от Горно Александрово, Сливенско и гледаше, като уплашено дете – той няма представа какво е Странджа и в каква местност всъщност е в момента. Камо ли да има самочувствието и смелостта да лови мигранти. Като видя нашата група българи искрено се зарадва. Представяте ли си как ще реагира сам в гората, ако срещу него излезе група от 50 афганистанци”, казаха жители на друго странджанско село -Евренозово, пред BurgasINFO.