От Сдружението на общините предупреждават да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението

Три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта. Това съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя отказа да уточни кои са тези населени места. Но предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението. Информацията съобщава Dnes.bg

Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране.

"Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанците.

В петък Патриотичният фронт организира митинг в столичния кв. "Овча купел" с настояване кандидатите за бежански статут да бъдат изведени извън градовете и настанени в затворени центрове.

Сега има само един център от затворен тип, който беше пуснат миналата седмица в Бусманци. Там вече са настанени 7 души, които участваха в сбиване в Харманли. Предвижда се част от бежанския център в Харманли също да стане от затворен тип. Със сигурност при сегашния брой на нелегалните мигранти МВР ще трябва да построи цял нов закрит център. Той обаче няма да реши въпроса с пренаселеността, пише "Сега".

Социалният министър Зорница Русинова призна, че липсва адекватна социална услуга за децата, като отчете, че през юли е работено по 144 случая с деца от чужд произход. Председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти.

"Това, което създава проблеми на местно ниво, е профилът на мигрантите. Те вече не са семейства, а над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан", обясни Филип Гунев. Те са настанени в общежитието във "Военна рампа" и вероятно няма да получат бежански статут.