Бургаският комплекс "Меден рудник" отбеляза годишнината от създаването си.

Тържествата започнаха в събота с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на първите заселници, които идват като бежанци от Беломорска Тракия и се установяват в покрайнините на днешен Бургас. Паметникът се намира в двора на ОУ "Найден Геров". Там наследници на тракийските бежанци и ученици отдадоха почит на предците си.

Безспорно едно от малкото неща, които първите заселници носят със себе си и ревностно пазят през годините, е фолклорът. Затова и кулминацията на празника бе пъстрият концерт, който изнесоха съставите на ПФА "Странджа", ансамбъл "Стралджа" и любителски състави от НЧ "Паисий Хилендарски - 1928". Надпяването се проведе на паркинга пред блок 128 до новия парк, който Община Бургас завърши през тази пролет.

Кметът Димитър Николов изпрати поздравителен адрес до жителите на "Меден рудник" по повод празника.

"Уважаеми съграждани, за мен е удоволствие да ви поздравя с празника на комплекс "Меден рудник". Радвам се, че той се превръща в традиция и виждам все повече хора да се веселят заедно.

"Меден рудник" е един от младите, но и най-динамично развиващите се комплекси на Бургас. Или, както казват много бургазлии, "Меден рудник" е град в града. Хубаво е, че тук живеят толкова много млади хора и се раждат много деца.

Всяка година влагаме доста средства за подобряване на инфраструктурата, обновяване на учебните заведения, подобряване на транспорта и се опитваме да създаваме по-приятна градска среда. Всичко не става изведнъж, но мисля, че комплексът изглежда вече много по-различно в сравнение с това, което беше преди няколко години, и затова ще продължим в тази посока.

"Меден рудник" ще продължи да е приоритет на Община Бургас в плановете й за развитие и изграждане на модерна градска среда. В този светъл празник пожелавам на всички вас и семействата ви много здраве, успехи и благоденствие във всеки дом", се казва в поздрава на Димитър Николов към жителите на комплекса.

По традиция празникът на "Меден рудник" се отбелязва всяка година през септември без фиксирана дата. Тази година той съвпадна с големия християнски празник Вяра, Надежда и Любов.

На тържествата присъстваха зам.-кметът д-р Лорис Мануелян и териториалният директор на "Меден рудник" Магдалена Манолова.

Празникът е организиран от Община Бургас, Народно читалище "Паисий Хилендарски - 1928" и инициативен граждански комитет.

Историята на "Меден рудник" е тясно свързана с Тракийския въпрос. Преди 103 години близо до чешма Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства тракийски бежанци. По-късно през 1920 година бургаската община отстъпва и узаконява земята на бежанците и нарича махалата Кара баир или Черни връх. През 1934 година Кара баир е преименувана в село Меден рудник, а през 1975 година то е присъединено към Бургас и обявено за негов квартал.