Министърът на туризма Николина Ангелкова посети крепостта Русокастро, за да се запознае на място с археологическите проучвания на обекта и работата по консервирането на разкритите структури. Тя бе посрещната от кмета на Камено Жельо Вардунски и председателя на общинския съвет Радослав Балтаджиев, които я запознаха с плановете на общината за развитие на обекта като туристическа атракция. Според учените това е едно от най-мащабните отбранителни съоръжения, а само преди дни там бе разкрита изключително запазена настилка от XIV век.

„Това е един обект, който има голям потенциал, не само заради неговия мащаб, но и заради мястото, на което се намира. В близост са някои от най-посещаваните Черноморски курорти и с активна реклама може да посреща десетки и дори стотици хиляди туристи годишно“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че е много важно да продължи работата по проучванията на обекта и създаването на допълнителни услуги за туристите. „От наша страна сме готови да подпомогнем рекламата на крепостта на национално ниво, но е важно, когато насочим вниманието към него, да има какво да покажем на туристите“, допълни Николина Ангелкова.

Кметът Вардунски и ръководителят на археологическите проучвания Милен Николов показаха на министъра свършеното до тук. За първи път финансирането за археологическите проучвания идва целево от бюджета на Община Камено, която си е поставила за цел да превърне обекта в атрактивна туристическа дестинация. За 2016 г. тя е осигурила на Регионален исторически музей Бургас 33 000 лв., към които се добавят още 5 000 лв. държавна субсидия от Министерството на културата. Планира се след приключване на археологическия сезон да се пристъпи към консервационно-реставрационни работи на разкритите структури.

Благодарение на Община Камено е благоустроен и пътят до крепостта, а за археолозите е осигурено всичко необходимо. Жители от с. Русокастро и с. Желязово също дават своя принос за работата на специалистите, увериха кметовете на населените места.

Крепост Русокастро се намира в Бургаска област на висок хълм, заобиколен от Русокастренската река. Известна е още като „Червената крепост“ заради червения цвят на скалите наоколо (от лат. росо – червен, пурпурен и кастрон – крепост). От 2006 г. Регионален исторически музей Бургас системно проучва обекта. В резултат е разкрита най-голямата крепост в днешна Югоизточна България, с площ от 50 дка, укрепена с двойни стени и цитадела. Тя се споменава многократно в историческите извори от ХІІ-ХІV в., а учените смятат, че тя е изградена на мястото на древно тракийско светилище.