От седми септември стартира новата система за електронно таксуване в градския транспорт. Нововъведенията се случват благодарение на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас".

Гражданите ще могат да пътуват с пластмасови електронни карти, които в началния етап на проекта се издават напълно безплатно в Транспортна къща на улица "Александровска"106. Те дават възможност на всеки пътник да "зареди" картата със срочен абонамент, ако ползва намаления от държавния и общинския бюджет, или пари в електронното портмоне, които може да ползва без ограничения във времето. Например, един редовен пътник, който не използва намаление за ученик или пенсионер, може да пътува само с парите в "електронното портмоне". С всяко пътуване сумата в електронното портмоне намалява с 1 лев - цената на едно пътуване. На борда на автобуса ще можете да си купите и хартиен билет, който в този преходен период е на същата цена от 1 лев. Сегашните хартиени карти все още важат, но постепенно ще излязат от употреба.

С новата система се въвежда времево пътуване. То дава възможност за едно пътуване с неограничен брой прекачвания в рамките на 45 минути. Ако например използвате един автобус, слезете от него, качите се във втори и се чекирате в него на 44-та минута след първото таксуване, то можете да завършите пътуването си до желаната спирка по тази линия без да ви се отнема втори лев от картата.

Гражданите ще трябва да се самотаксуват, когато влязат в автобуса. Това означава, че при влизане в транспортното средство те трябва да допрат картата си до валидатора (сините устройства, които са монтирани във всички нови автобуси). Ако върху екрана на валидатора се появи изображение на зелена карта - таксуването е успешно. Ако се появи червена карта и характерен звуков сигнал - има проблем и е желателно да се обърнете за съдействие към инспектора в автобуса. Той с удоволствие ще ви помогне.

Друго важно нововъведение е, че пътниците трябва да се качват в транспортното средство единствено от първата врата. Така се улеснява самотаксуването и продажбата на билети. Втората врата ще се използва от пътници с ограничена мобилност и граждани с детски колички. Примери за градове с подобен модел на качване са Лондон, Палма де Майорка, Барселона. Възможно е да стават опашки. Молим всички граждани да не създават излишно напрежение, докато чакат. Бъдете спокойни, автобусът няма да тръгне без вас.

Изгледайте видео инструкцията за използване на новата система и се убедете сами, че няма нищо трудно!