Под надзора и ръководството на Районна прокуратура-Царево е започнало бързо досъдебно производство срещу Петър Цветков и Георги Каравчев от София, които са обвинени в това, че противозаконно подпомогнали 20 чужди граждани от Афганистан и Пакистан да преминат през страната в нарушение на закона.

Групата, която се е предвиждала с микробус, е задържана около на отбивката за Китен на главния път Бургас –Царево. Сред чуждите граждани има и едно лице не навършило 16-годиншна възраст.

Второто бързо досъдебно производство е започнало, за това че по същото време са задържани и трима граждани на Афганистан, които първоначално са превели противозаконно през границата на страната ни посочената по-горе група от чужденци. Повдигнати са им обвинения за престъпление по чл.280 ал.ІІ т.1 и т.3 вр. с ал.І вр. с чл.20 ал.ІІ от НК. Единият от обвиняемите, който вече е бил регистриран и настанен в Центъра за настаняване на бежанци в Елхово, е ръководел действията на останалите си съграждани, като им е давал наставления как противозаконно да бъде премината границата на страната ни.