Здравната система в черноморските курорти има свои собствени правила по време на активния летен сезон. Тук правилата на здравното осигуряване рядко се прилагат. В повечето случаи дори спешната помощ се осъществява на частно, независимо дали от държавната или от друга структура. Трудно, ама много трудно може да получиш безплатна медицинска помощ, по линия на НЗОК. Туристите от ЕС не могат да разчитат на Европейска здравна карта.
Всички, обаче могат да разчитат на здравни застраховки или на пари в брой.

Защо лечебните заведения на морето не признават НЗОК?
Не е само, заради ниските цени на касата. Така, заради невъзможността за промяна. Според Закона за здравното осигуряване, НЗОК сключва договори с лечебните заведения веднъж годишно. През летния сезон, обаче населението на черноморските ни курорти се увеличава десетки, дори стотици пъти. Не е възможно лечебно заведение, сключило договор с НЗОК да обслужва хиляда души, изведнъж и то само за три месеца, да поеме медицинското обслужване на 100 000 души.
НЗОК няма механизъм да увеличи 100 пъти направленията в извънболничната помощ или лимитите на болниците. Тя не позволява, например един личен лекар или специалист да работи по договора си на друг адрес за няколко месеца, например от София в Несебър. Болницата не може да сключи анекс към договора си с НЗОК и да разкрие нов хирургично отделени или клиника по изгаряния, да удвои персонала или броя на леглата си, защото всичко това е забранено. Държавната спешна помощ, също не може да размести линейките, екипите, филиалите или да наеме допълнителен персонал.
В тази ситуация единствената възможност за оказване на медицинска помощ е след кешово плащане или при наличие на здравна застраховка.
Частни структури поемат изцяло медицинската помощ – спешна, болнична и извънболнична, снабдяване с лекарства и слава Богу. Без тях, или ако им беше забранено, на морето щеше да настъпи здравна катастрофа.
От друга страна правата на здравноосигурените лица, малко или много са суспендирани по черноморските ни курорти. За съжаление, нито Правителството, нито здравните власти се интересуват от това. Същото впрочем макар и не в такива мащаби се отнася за зимните курорти през зимните месеци.
Човек не избира кога и къде да се разболее. Човек не избира дали да е здравноосигурен. Задължен е да бъде. Срещу това задължение в закона стоят права. Задължение на държавата е да ги осигури и гарантира тяхното спазване.
Правителството преследва и наказва гражданите, които не изпълняват задълженията си да плащат здравни осигуровки. Никой не санкционира Правителството за недалновидна здравна политика. Така е било и така ще бъде.
Източник: www.czpz.org