Бургазлийката Нели Динева от години живее в Лондон и й предстои да участва в кално бягане, чиято цел не е просто шоу, а е част от благородна кауза – борба с рака. Нели е позната сред приятелите си като човек, който се грижи за животни в нужда, а сега благотворителните й изяви се разширяват и в други хуманни насоки.

Да бягаш за кауза е популярен начин за събиране на средства за различни кампании по света. У нас това все още не е навлязло, но българите, които живеят зад граница разпространяват идеята сред тукашните си приятели посредством социалните мрежи. Такова е и 5-километровото състезание, което се организира от местната фондация Cancer research UK, която събира средства за проучвания за рак и разпространява своята дейност чрез платформата www.justgiving.com, която позволява на обикновените хора да събират пари за каузата която са си избрали . Тази година фондацията е избрала датата 11 септември за своята инициатива, в която до момента има близо 300 записани участници от цял свят, като се очаква техния брой да нарастне двойно. Бягането се провежда веднъж годишно едновременно на няколко места в Обединеното кралство. Първото тематично бягане е било организирано през 1994 година, като в него са участвали 680 души. Участниците са само жени, наричат себе си „Розовата армия“ и бягат винаги облечени в розово. За 20 години 8 милиона жени са се включили в бяганията, като до сега са събрани £547 милиона. За 2016 година целта на фондацията е да събере £50 милиона.

Нели започва да бяга случайно, подтикната от примера на своя приятелка. Разказва, че това и е помогнало да откаже цигарите, както и да води по-здравословен начин на живот. Запалила се е по тренировките на открито и вече три до четири пъти седмично те са станали задължителна част от ежедневието и. Имала е моменти, в които не е била убедена, че това е нейното призвание, но споделя, че книгите Running Like a Girl (Бягай като момиче) на Alexandra Heminsley и What I Talk About When I Talk About Running (За какво говоря, когато говоря за бягане ) на Haruki Murakami (и двете книги не са издадени в България) и помагат да не се отказва. Споделя любимият си цитат: "The real gold at the end of the rainbow is grasping that you can leave the house almost trembling with trepidation about what lies ahead, and that if you can just keep yourself going, a few minutes, a few lapm-posts, a few kilometres at a time, you will be improving not just your running, but how you live your life". (Истинската награда на края на пътя е осъзнаването, че може да напускаш къщата треперещ от безпокойство какво лежи пред теб. Но ако продължиш. Само още няколко минути, само още няколко улични лампи всеки път. Постепенно ще си подобриш не просто бягането. А начинът по който живееш живота си.)

Сега бягането се е превърнало в нейна страст, без която не може. Има създаден дори и специален плей лист с песни за целта. Сред тях са хитовете "Livin' On A Prayer" на Бон Джови, “Don't Stop Me Now ” на Куин, Фу файтърс, Браян Адамс, Адел и други. Разказва, че в Лондон спорта е част от ежедневния живот. Всяка тренировка започва със загрявка и завършва с разтягане. Не взима специални спортни добавки, но е вегетарианка от години. Тренира на улицата, рядко посещава спортни зали, вече разпознава някой от останалите участници в състезанието, когато ги срещне по алеите в парка. Много се вълнува, защото очаква бягането да е и много забавно. Споделя, че там няма победители и загубили, всички бягат за обща цел и всеки завършил получава медал на края. Облечени са в нелепи розови костюми, полички туту и подобни. Целта е хората да се забавляват и да стане шоу, а за да бъде купона на макс организаторите са осигурили и кална баня за участниците.


Нели има създадена лична fundraising page (страница за събиране на средства) на сайта www.justgiving.com/fundraising/nellydineva, където всеки може да подкрепи финансово нея и каузата. Сумата, която е събрала до момента е 120 паунда, като целта е да събере 300 паунда. По този начин състезателите се стимулират, за да не се откажат от бягането. Нели разказва, че това не е първият път, в който се включва в подобни бягания. Миналата година е бягала в полза на друга фондация, която е събирала средства в помощ на инвалиди.