Разгърден младеж, изпаднал в дълбок сън пред сградата на Община Бургас, удобно разположил главата си върху мрамора около улична лампа, стана повод за социален експеримент кой как реагира на подобни ситуации. Спящият мъж, дишащ равномерно, очевидно е нямал нужда от медицинска помощ, а от бързо изтрезняване. Реакциите на минувачите обаче са били наблюдавани от бургазлия и се оказало, че гледката се приема вече за нещо абсолютно нормално.

"Половин час го гледам този как спи. Не знам от преди това колко време е така. Хората го подминават, дори не го поглеждат. Явно е нормално в центъра да има такива гледки, а е пълно с хора и има много чужденци. Потресен съм от апатията", коментира бургазлия – член на ОЗБГ, който предварително се е убедил, че мъжът не се нуждае от лекарска помощ, а просто спи след солидна почерпка с алкохол. В крайна сметка на място е пристигнал полицейски екип, който секнал съня на мъжа.

Този случай обаче постави за пореден път въпросът за това каква е реакцията в подобни ситуации, тъй като особено през лятото не са необичайни гледките на проснати в безпомощно алкохолно състояние хора. На практика се оказва, че при такива сигнали реагира полицията, а когато екипът пристигне на място – има два варианта. Служителите на реда будят прекалилия с високо градусови напитки и го изпращат да си върви, откъдето е дошъл, ако разбира се – може да си тръгне на собствен ход. Ако краката трудно държат пияния, процедурата по изпращането му продължава по-дълго време. В случай, че той е прекалено зле, ранен е при падането или има друг физически проблем – в спасителната операция се включва и линейка, а почерпеният се озовава в Спешния център, където увисва на грижите на лекарите.

„Няма как ние да прибираме тези хора, защото не може да напълним полицейските управления с пияни“, казаха от полицията. Преди седмици например имаше случай, в който в рамките на час, един полицейски патрул обикаляше три точки в центъра на града, за да изправи на крака трима пийнали граждани. Полицейският автомобил беше зает да обикаля от „Краснодар“ до Морската градина, за да вдига изпадналите в алкохолен сън хора.

Проблемът идва от факта, че преди години бяха закрити отрезвителите в петте града, където те съществуваха, включително и в Бургас. Скоро се появи предложение от туристическия бранш държавата да се намеси и в участъците да бъда отделени специални места за пийналите летовници и дори да се открият частни такива, където срещу заплащане да бъдат прибирани прекалилите с алкохола, вместо да използват за спални плочките на улицата.