„Нямам намерения да правя фитнес зала, а рехабилитационен център, в който хората да се възстановяват в комбинация с процедури с минерална вода. Това е благородна кауза, а не личен интерес. Целта ми е Съдиево да се развива, да привлича млади хора, да кипи живот, да стане най-благоустроеното населено място в община Айтос“, каза бизнесменът Георги Янев, чието предложение за изграждане на спортен център в залата на кметството на айтоското село разбуни духовете. Припомняме, че кметът на населеното място Щерион Щерионов заяви, че възрастните хора в селото са против идеята за спортен център, но се оказа, че всъщност той няма да бъде фитнес зала за задоволяване на частни нужди, а обществен център, който може да развие селото като дестинация за релакс с популярната минерална вода. За местните хора в него ще има безплатни процедури.

„Идеята ми е абсолютно в полза на хората. Постоянно търся начини как да помогна на местните жители, за да можем заедно да направим Съдиево забележима дестинация. Сградата на кметството в момента пустее, не бива да има помещения, които тънат в забрава и от 3 години се отключват само инцидентно.“, заяви Янев пред БургасИНФО. Той каза, че няма никакво желание да създава напрежение сред населението, а напротив - очаква подкрепа, за да може в селото да се върнат младите хора.

„Има деца, които винаги могат да идват тук, докато са при баба и дядо, има туристи, които могат да ползват тези услуги. Всичко това ще бъде в полза на Съдиево. Аз съм почетен председател на спортен клуб „Юниверс 2001 Ейнджълс“ със 72 деца, те също могат да идват тук. Нямам никакви фитнес уреди, тепърва ще инвестирам в създаването на подобен център“, добави Янев. Всъщност в селото отдават значение на обществените му заслуги, тъй като част от благоустрояването се дължи именно на комплекса, който се намира там. „В него идват хора, които трябва да имат причина отново да се върнат в селото“, смята Янев. Той смята да изложи тезите си на предстоящата сесия на местния парламент, на която трябва да бъде взето решение за отдаване на помещение под наем за изграждането на този център. Неговата идея е сам да направи ремонт на помещението, за да може да привлича младите хора. „Нека всеки да изкаже своята гледна точка и общинските съветници в зала да решат кое е полезно за бъдещето на Съдиево“, каза Янев. Има подписка, подкрепена от 400 души - гости на Съдиево, които са доволни от визитата си там и смятат, че ще бъде в полза създаването на рехабилитационен център.

Припомняме, че в местния парламент в Айтос е внесена докладна записка от група общински съветници, в която се предлага да бъде отдадено под наем помещение в сградата на кметството за изграждането на центъра. В нея се казва:

Направихме проучване, което показа, че всъщност въпросното помещение не се използва за никакви цели от местното население и от кметството на село Съдиево. Същото, поради това, че не се използва, събира мръсотия и загрозява цялата сграда. Това помещение се намира в югозападната част на сградата, има самостоятелен вход и е с ориентировъчна площ от около 100 кв. метра. В съседство на това помещение има друга голяма зала, която може да се използва за събранияи други обществени мероприятия от жителите на Съдиево. Реално, това помещение е свободно и няма данни същото за служи за задоволяване на обществени потребности от местно значение и дори е под въпрос дали помещението по някакъв начин удовлетворява функционалния критерий за публична общинска собственост и не е ли престанало да изпълнява предназначението си.

Сдружение „Юниверс 2001 Спортен клуб Ейнджълс“ има за цел да го превърне в притегателен център и да ориентира младите хора към развитие на населеното мясо, като ще стимулира в тях възможност за спортна насоченост и развитие на спортната им култура.