Охранителният бос Георги Янев изправи на нокти жителите на айтоското село Съдиево като поиска да направи собствен фитнес в сградата на кметството им. Управителят на охранителната фирма „Аватари“, който има и СПА-хотел в селото, настоява да наеме зала, в която местните хора провеждат помени, рождени дни, различни тържества и събрания и да я превърне в спортен център. За целта той получи подкрепа на общински съветници от две партии – БДЦ и ДПС, които внесоха искането му в Общинския съвет. Фактът, че съветниците от БДЦ застават зад идеята му, не е изненада, тъй като Янев беше двигателят на партията на местните избори, а сред нейните представители в местния парламент е баща му – Петър Янев, който за да бъде до сина си, заряза партията, в която членуваше дълги години – СДС. Привидно изглежда странна подкрепата на ДПС, но жители на Съдиево бързо обясниха връзката на нейни членове с Янев, тъй като са били забелязани да бъдат скъпи гости на охранителя-хотелиер.

Въпросната зала в кметството, която разбуни духовете, се намира на първия етаж в кметството. Янев проявява интерес към нея чрез регистрирано сдружение „Юниверс 2001 Спортен клуб Ейнджълс“, за чиято дейност се знае, че е свързана със занимания по културизъм и фитнес. Преди месеци сдружението е отправило питане по въпроса до кмета на Община Айтос Васил Едрев, като е получило отговор, че имотът е предназначен за изпълнение на функциите на органите на местното самоуправление и за задоволяване на обществени потребности. Това обаче не е спряло Янев и сега се задейства групата от общински съветници, които са внесли докладна записка по този въпрос в Общинския съвет. Част от текстовете в нея звучат абсурдно за местните хора.

„Това помещение се намира вляво на сградата, има самостоятелен вход. В съседство има друга зала, която може да се използва за събрания и други обществени и културни мероприятия. Целта на сдружението е възможността чрез използване на помещението да превърне същото в притегателен център и да ориентира младите хора към развитие на населеното място, като ще стимурила в тях възможност за спортна насоченост и развитие на спортната им култура. Сдружението заявява намерение да го ремонтира за своя сметка, като същото ще бъде оборудвано като спортен център.“, пише в докладната на общинските съветници от БДЦ и ДПС. Предложението им е да се проведе публично оповестен конкурс за отдаване на залата под наем за срок от три години. Началната конкурсна цена е определена на 0,30 лева без ДДС, на месец, като помещението е с площ 100 кв. метра.

Това обаче срещна сериозен отпор сред жителите на Съдиево. Те са събрали подписка, в която са се разписали 190 души, за да спрат подобна идея. „Кой ще тренира вътре, баба ли? Абсурдно е! Винаги сме искали да се разбираме с Янев, но този път си навлече недоволството на хората. Истината е, че той има фитнес уреди, които няма къде да постави и му трябва зала, за да тренира самият той и неговите гости“, коментираха възмутено жители на селото пред БургасИНФО.

Кметът на Съдиево Щерион Щерионов е категоричен, че залата трябва да продължи да се използва за събрания, тъжни и радостни поводи на местното население. „В нея има столове, оборудвана е с кухненски бокс. През изминалите почивни дни имаше два повода, по които беше отворена.“, каза кметът пред БургасИНФО.