Преди 7 години беше Средец, сега е Циганландия“, това каза пребитият преди дни в кафене на ул. „Цвятко Радойнов“ в града Иван пред БургасИНФО. Днес той беше в първите редици на протест, който се организира от националистически организации в Средец срещу агресията на циганите. Сред лицата на бунта беше познатият в публичното пространство с лова на нелегални мигранти със свински опашки Петър Низамов-Перата.

Около 50 човека от София, Ямбол, Варна и други градове от страната се събраха днес на простеста пред Община Средец. Парадоксално местни жители почти не се виждаха сред скандиращите.

Припомняме, че при побоя в заведението бяха пребити Иван и неговият 20-годишен син. Съпругата на Иван – Теодора, каза пред БургасИНФО че и до този момент не знаят какво е породило агресията на циганите. Същата вечер семейството, заедно с майстори, с които са ремонтирали покрива на къщата си, са излезли да се почерпят, на тяхната маса е имало само няколко бири. Тогава в заведението са влезли 6 души, роми, които са искали да пият алкохол. Заплаши ли са, че никой няма да излезе от заведението. Взели бутилка ракия от бара и седнали да пият. Минавайки край сина на Иван, са ударили момчето. Иван е защитил детето си, което е отприщило агресията на циганите и са започнали да го бият докато не е припаднал. Останалите посетители в заведението избягали от страх. Само съпругата на Иван и сина му са останали на място. Теодора смята, че е можело дори да се стигне до убийството на мъжа й. „Крещях, че той е мъртъв и циганите тогава спряха да го бият“, каза тя. Иван е изпаднал в безсъзнание.


Версията, която се тиражираше сред скандиращите бе, че хора на Войнски съюз „Васил Левски“ са били пребити в циганската магала в Средец, защото са снимали укриването на нелегални мигранти в циганската махала. Те смятат, че през ромските къщи минава трафика на нелегално преминалите границата ни. Както БургасИНФО вече съобщи, сред скандиращите „Да живее България“ и „Смърт за предателите“ бяха Войнски съюз „Васил Левски“, рокерите от „Велика България“, симпатизанти на ПЕГИДА, командоси и Петър Низамов от Отряди за защита на жените и вярата.

Жител на Черни връх разказа пред репортер на БургасИнфо, че побоищата между циганите в Средец са ежедневие и особено напоследък са се увеличили. „Причината е, че ромските фамили не могат да се разберат кой да лапа голямата пара от емигрантската вълна“, добави той.

Най-често засяганата тема сред простестиращите беше именно тази за бежанците.

Всичко тръгва от циганската махала в Средец, където се организира трафика до София. Там се укриват известно време, докато организират транспорт до София. Тези мигранти са агресивни. Ние не искаме повече български семейства да бъдат бити и притеснявани. Това е България. Всеки, който притеснява българско семейство да бъде изгонен вън от територията на България“, зовяха протесиращите.