Автокрадецът, задържан при опит за отмъкне автомобил „БМВ 320 Д“ от бургаския ж.к. Изгрев бил част от банда, задигала лускозни автомобили на туристи по Южното Черноморие. В резултат на активната дейност на служители от отдел «Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас по отношение противозаконното отнемане на луксозни леки автомобили – БМВ, Ауди и Ланд Роувър, осъществявано от територията на Южното Черноморие, на 15.08.т.г. около 12.15 ч. на паркинг до бл. 118 в ж.к. Изгрев, със съдействието на служители от Пето Районно управление – Бургас в момент на качване и опит на запалване и потегляне с лек автомобил БМВ 320 Д, с немска регистрация, е задържан криминално проявен 26-годишен мъж от Враца.

При извършените допълнителни процесуално-следствени действия са намерени и иззети ръкавици и ключ за привеждане в движение на автомобила – предмет на престъпление. Установено е, че Д.С. работи в съучастие с други мъже от Враца, които също са пребивават територията на Бургаски регион през активния летен туристически сезон. В процес на документиране е дейността им по противозаконните отнемания на луксозни автомобили с чуждестранни регистрации, собственост на туристи, почиващи по Южното Черноморие.

Задържането на Д.С. е в резултат на наблюдение на дейността му, извършвана на територията на Бургаски регион от около месец. Предпочитаната марка автомобили била БМВ, като задържаният крадец се специализирал в отнемането им и последващото им укриване. За транспортирането на откраднатите автомобили обикновено се използвали регистрационни табели, отнети от други МПС.

По случая е образувано досъдебно производство, като се извършват действия по разследването за установяване съпричастността на останалите врачанци в противозаконното отнемане на близо 15 автомобила «БМВ», с чуждестранна регистрация, висок клас.