В МВР започна процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция“. Това се случва след като вътрешният министър Румяна Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев. Двмата са ръководили процедурата по ЗОП и са сключили договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната. Обществената поръчка бе спечелена от задържан за трафик на бежанци край Царево. Именно това накара премиера Бойко Борисов да определи случващото се, като срам, след което заваляха оставки.
Комисар Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър.
Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.
Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.
Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“ „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница.
В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно.