Двама бургазлии са каналджиите, задържани с джиповете „БМВ“ и „Мерцедес“ на изхода на Бургас, в които са превозвали 40 нелегални мигранти.

Автомобилите са пътували по бургаския булевард „Проф. Яким Якимов”, в посока от КАТ към кръговото кръстовище на магазин „Метро”. Служители на Пето Районно управление - Бургас спрели за проверка джип „БМВ Х 5” и „Мерцедес ML”, със софийска регистрация, управлявани от 27-годишен бургазлия от к-с „Славейков” и 30-годишен бургазлия от к-с „Меден Рудник”. От двата джипа със съдействието на служители от Второ Районно управление – Бургас са изведени общо 40 нелегално преминали / мъже, жени и деца, самоопределили се, като граждани на Ирак/. Двамата български граждани, както и мигрантите са задържани за срок от 24 часа. Спрямо бургазлиите са образувани бързи полицейски производства за каналджийство по чл. 281 от НК, а нелегално преминалите, след като приключат действията на служители от отдел „Миграция” към ОДМВР – Бургас, ще бъдат настанени в специализиран център.

Днешната акция на бургаската полиция е част от стартиралата в събота специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството, обявена на нарочна пресконференция от главния секретар на МВР - главен комисар Георги Костов. По думите му операцията е наложена от усложнената среда за сигурност, тъй като в момента Бургаска област е критична по отношение на нелегалната миграция. Една от причините е изключително натоварения туристически сезон и големия пътнико-поток, възпрепятстващи проверките на незаконно преминаващите. С цел ограничаване на незаконната миграция и каналджийството са предвидени и допълнителни КПП-та на територията на Бургаска област, които ще бъдат с елемент на изненада за трафикантите. Тези допълнителните КПП-та ще проверяват провозните средства за нелегални мигранти, като засилен контрол ще има върху микробусите и вановете. Точното позициониране на новите КПП-та обаче няма да бъде оповестявано, тъй като те ще се създават съобразно оперативната обстановка, бе категоричен главен комисар Костов.

Всичко по случая, както и още снимки - вижте в "Още по темата" на БургасИНФО.