Мошеници атакуваха жители и гости на Созопол в разгара на сезона с поредната си измислица по телефона, в чийто капан обаче вече има попаднали граждани. Внимавайте, не бъдете наивни и се пазете, въпреки изобретателността и убедителния тон на измамниците. Те са находчиви и съобразяват лъжите си с това, че в момента е туристическия сезон. По този повод от Районното полицейско управление излязоха с предупреждение.

Измамниците най- вече използват публикуваните в интернет обяви за работа с посочен телефон за връзка, от където набелязват и своите жертви. Те се обаждат от името на полицията и канят поредната си жертва да се яви в Районното управление в Созопол или в приемната в град Черноморец, като предтекста е, че полицията има нужда от услуга за превод при изясняване на обстоятелства с чужд гражданин. По-късно се обаждат и молят отзовалия се на молбата гражданин да купи ваучер за телефон, който да донесе в управлението, където ще му се възстанови сумата. Звънят трети път като молят жертвата да издиктува кода на ваучера. Когато гражданинът пристигне в управлението разбира, че никой не е търсил неговата помощ, а е станал жертва на телефонна измама.

Другата схема, която пробват измамниците също включва униформено лице. Първо се обажда лице, което твърди, че близък е пострадал и е необходимо да се събере парична сума за неговото спасяване. Само след минути се обажда втори измамник, който се представя, че е полицейски служител, и обяснява на набелязаната жертва, че е станала жертва на „ало” измамници, но може да помогне на полицията да залови тези лоши хора. За целта все пак трябва да събере паричната сума и да я предаде на измамника, за да може полицията да ги спипа в момента на престъплението. Гражданинът приема молбата от името на полицията за чиста монета и предава парите на измамника или ги оставя на посочено от него място, с което завинаги се разделя със спестяванията си.

Докато при първата схема измамниците набелязват хора в активна трудова възраст, то при втората схема се насочват към възрастни и самотни хора. Те владеят до съвършенство изкуството да манипулират и заблуждават набелязаната жертва, като й звънят често, а в някои случаи дори я задържат за дълго време на телефона с цел да я лишат от възможността да се свърже с близките си или да сигнализира на телефон 112.

От РУ - Созопол предупреждават жителите на населените места в община Созопол да бъдат много внимателни, когато им звънят от непознат номер. При всеки подозрителен случай, в който измамниците замесват органите на реда, полицейски служители, или полицейски служби, да звънят директно на тел. 112. Този номер няма как да бъде манипулиран от ало измамниците и те ще получат адекватна информация, а при необходимост - и помощ.

Призоваваме жителите на Община Созопол по никакъв повод или предтекст да не предоставят парични суми или ценности на непознати лица. При всеки подобен опит за телефонна измама да влязат в контакт с близките си, след което да сигнализират РУ – Созопол чрез телефон 112.