Луна паркът, който привлича стотици туристи дневно в сърцето на „Слънчев бряг“ - точно срещу придобилия печална слава бивш ресторант „4 YOU”, беше засечен тази нощ от инспектори на НАП, че спестява издаването на касови бележки. Данъчен служител извърши контролна покупка на една от касите, след което беше извършена проверка на касата и на наличните средства, като се оказа че има разминаване с повече от 200 лева. „Предстои издаване на административни актове за нарушение, след което наказателни постановления в законно установените граници“, саза Емил Дойчинов – главен инспектор по приходите в НАП-София, който извърши проверката на обекта.

Той работеше тази вечер с пълна сила, като в него има всевъзможни атракциони, а хората се тълпяха пред касите. Младото момиче, което продава билетчетата в злополучната каса, заяви, че няма нареждане от шефовете си за прикрива продажбите и се опита да обясни липсата на касова бележка с разсеяност.


По същото време беше засечена нередност и в друг атракционен на крайбрежната алея в курортния комплекс, като първоначално собственикът е отказал да предостави наличните средства, за да бъде засечено дали има разминаване с отчетените приходи с касовия апарат. По-късно обаче е размислил и е предоставил необходимите документи и сумата от оборота, за да не се стигне до намеса на полиция. В няколко различни заведения и обекти бяха извършени тази вечер проверките. Впечатление правеше, че в нито едно от тях инспекторите не предизвикваха суматоха сред клиентите, напротив – проверките протичаха почти незабележимо за тях.

Добрият пример стана ресторант „Джакс“, който се намира на централната алея. Там данъчните инспектори са констатирали коректно издаване на касова бележка, те започнаха и проверка на трудовите договори на служителите.


В заведението тази вечер имаше десетки посетители, като никой от тях не се впечатли от групата данъчни. Управителят предостави всички документи и заяви, че няма никакви притеснения. „Издаваме касова бележка за всяка поръчка, нямаме смущения при проверки“, каза той.



До края на сезона още бъдат извършени още 30000 проверки по Черноморието, включително и в Слънчев бряг, заяви директорът на дирекция „Комуникации и протокол” на НАП Росен Бъчваров. Според него целта не е да се установят възможно най-голям брой нарушения. „Сами разбирате, че налагането на санкция не означава спазване на правилата. Колкото по-малко нарушения установяваме, толкова по-добре – очевидно повече се спазва закона. Тази година сме акцентирали много на превенцията. В общи линии задачата не е наказание, а спазване на правилата, като само за първия месец, в който институциите ни обединиха усилията си – НАП, МВР, Агенция Митници, оборатът се повиши с 200 млн. лева, без зад всяко едно нещо да стои налагането на административна принуда. Едно очакване имаме от търговците – да спазват правилата. Всеки, който го прави, няма да има от какво да се притеснява. Ние разбираме какъв е интересът на България като туристически дестинация, какъв е интересът на собствениците на заведения и хотели и го отчитаме. Истината е, че имаме един общ интерес – да се спазва закона и Слънчев бряг и другите курорти по Черноморието да бъдат едно сигурно място.“, добави Бъчваров. Той посочи, че най-често срещаните нарушения са неиздаването на касова бележка, несъответствия на касата с отчитането на касовия апарат, а редки изключения са липсата изобщо на касов апарат. В три обекта в Слънчев бряг, които имат петцифрен среднодневен оборот, данъчните инспектори а установили по едно нарушение. „През следващите дни и седмици ще ги проверим отново и ако има повторно нарушение – ще бъдат запечатани и няма да могат да работят за един продължителен период от време. Собствениците им имат шанс да започнат да спазват правилата, в противен случай сезонът ще мине без да имат продажби. Това са едни оборотни обекти – заведения, паркинги, в които нарушенията са сериозни.“, каза Бъчваров.