Петър Русев, който наръга с нож 15-годишния Борис Минчев в Китен, е отправил своето публично послание, кръщавайки профила си в социалните мрежи „Презирам ку*вите“. Ясно се вижда, че момчето обича да показва мускули и да се перчи с тях. Приятели на намушкания Борис, когото те наричат Боби, буквално изригват: Пепо, светът ще ти се види тесен!

Припомняме, че днес Бургаският окръжен съд го остави в ареста заради хладнокръвните му удари с нож в тялото на своя бивш приятел.

По отношение на Русев е подвигнато обвинение за извършено тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 НК – предвидената наказателна отговорност е от 10г. до 20 години лишаване от свобода, която след редукция по смисъла на чл. 63, ал.1, т.2 НК е до 5 години лишаване от свобода.

Съдът счита, че са налице тритепредвидени предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На първо място, от данните по делото се установява, че обвиняемият не живее на посоченият постоянен адрес в София. Постоянната му мобилност обосновава извод, че Русев има опасност да се укрие и да възпрепятства разследването, което е в своя начален етап. Налице е и реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. Съдът отчита начина и механизма на извършване на престъплението, а именно на обществено място, на централна улица, в присъствието на много хора. Обвиняемият се движи с хладно оръжие, вади го и започва да нанася удари по жизненоважни органи по тялото на своя приятел, също непълнолетен. Тази проявена бруталност и жестокост изисква и налага според Окръжния съд на Бургас най-адекватната мярка за неотклонение към настоящия момент – „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на частна жалба или протест пред Апелативен съд – Бургас, в тридневен срок от днес.

Същевременно в социалните мрежи продължават необоснованите призиви за събиране на средства за лечението на Борис, който вече е в отделението по Хирургия в МБАЛ-Бургас. Въпреки, че от бургаската болница официално съобщиха, че медицинската помощ за младежа е напълно безплатна, жени с различни профили настояват, че тя е необходима. Първоначално те твърдяха, че парите им са искани за операция, но след като истината за безплатното лечение лъсна, се опитват да привлекат милосърдни граждани, че средствата били необходими за транспортирането на Борис в София. Не се връзвайте, момчето е в стабилно състояние и се възстановява. Снимката на Борис от болницата е публикувана от хората, които събират средствата.