Екип на НАП Бургас провери паркинг, в местността Силистар, намиращ се в непосредствена близост до плажната ивица. От фискална гледна точка не бяха установени нарушения. Управителят на фирмата, развиваща дейност на територията, обособена като паркинг, представи необходимите документи и разрешителни. Издаваните касови бележки на стойност 4 лева за целодневно паркиране съдържаха необходимите реквизити, а касовият апарат бе свързан дистанционно със софтуера на приходната агенция. Наетите лица работеха със сключени договори за 8-часов работен ден, проверката не установи и разлики в касовата наличност. Екипите на НАП се увериха на място, че пешеходният достъп до плажа не се възпрепятства, а до паркинга се достига по общински път, съобщиха от данъчното ведомство.

Във връзка с многобройните обаждания и запитвания към териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас относно заплащането на престоя в зоната, обособена като паркинг, данъчните в морския град уточняват, че Националната агенция за приходите не е институцията, която издава разрешения за извършване на търговска дейност, но контролира начина, по който тя се осъществява от фискална гледна точка. „В този смисъл, на паркинга на Силистар събирането на такса за паркиране се извършва съобразно данъчните правила“, съобщават от структурата на агенцията в Бургас.

От НАП призовават плажуващите да изискват фискален бон, а ако има случаи на отказ за издаване, незабавно да се подава сигнал до НАП, като това може да става на националния информационен телефон 0700 18 700.

Платеният паркинг втора година вбесява туристите. Преди седмици от Община Царево поставиха указателни табели, които сочат безплатния подход към плажа, както БургасИНФО съобщи. Кметът на Царево Георги Лапчев коментира, че няма начин Общината да направи собствен паркинг в защитена местност, а не може да контролира частният имот.