В Деня на шегата, 1 април, Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространява електронен каталог на спрените от продажба опасни „стоки за шега”, от които удря „наднормен” ток.

Рискът при тези продукти произтича от обстоятелството, че при задействането им се освобождават електрически импулси над допустимите по стандарт норми за този вид стоки, което може да предизвика силен уплах и дори да навреди на здравето. Това важи в още по-голяма степен по отношение на децата, които най-много се впечатляват от тях. „Черпенето” с дъвка от пакетче или с шоколадово десертче може да се превърне от майтап в лош инцидент.

Експертите на КЗП обръщат внимание на обстоятелството, че понякога тези стоки се продават без информация на български език и предупреждения за опасностите.

В каталога на опасните „шеговити” стоки намират място и т.нар. „запалки с необичаен външен вид”. Те пък изненадват с изскачащ от най-неочаквани места пламък. Натискането на задната гума на мотор-запалка, например, задейства механизма за запалване и от „мястото на шофьора” изниква пламък. „Ефектът” от това може да е изгаряне и дори пожар.

Целта на инициативата е да се обърне внимание на продуктите, които съдържат рискове за здравето и живота на гражданите, както и на най-често срещаните опасности. Това ще даде повече знания на хората как да се предпазят от придобиване на опасни стоки и от възникването на инциденти с тях.

Превенцията на пазара от опасни продукти е водещ приоритет за КЗП. През 2015г. контролният орган предотврати разпространението на пазара на близо 200 вида рискови стоки и услуги. Най-голям дял от тях се пада на облеклата за деца с връзки и дребни апликации, запалките с необичаен външен вид и изделията, които наподобяват различни храни.

Подробно описание и снимков материал на доказано опасните и забранени за продажба стоки в Европейския съюз са достъпни на официалната интернет страница на КЗП на адрес: www.kzp.bg.

КЗП ще продължи да осъществява превантивен и последващ контрол по отношение безопасността на видовете стоки и услуги, за които има функции да проверява.