Свръхмодерен терминал за пътници отвори врати на Летище Бургас

Обновена на: 2013-12-04 16:05:11

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
4 коментари 4 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
терминал, Летище, пътници, Димитър Николов, Бургас


80 милиона лева са вложени в изграждането на новия Терминал 2 на Летище Бургас. Той и прилежащата към него инфраструктура са построени за 5 години, като общата площ на застроеното е 21 000 кв. метра.

Днес новият терминал бе открит от г-жа Фон Масенбах, която е главен изпълнителен директор на фирмата концесионер.

„Тук сме, за да отбележим успеха на новата ни инвестиция от поемането на летищата във Варна и Бургас от преди 7 години. Новият терминал е резултат от работата, извършена от хиляди хора от различни европейски държави, които планираха, проектираха и построиха Терминал 2. Магазините, ресторантите и кафенетата в терминала са наети от фирми от България, Швейцария, Англия и Франция. Финансирахме  проекта изцяло  с чатни средства и след 5 години работа и инвестирани 80 милиона лева виждаме резултата - терминал последна дума на техниката, чийто размери можем да намаляваме през зимата и увеличаваме през лятото. До няколко седмици ще бъдат приети първите пътници”, каза на чист български тя.

Кметът  Димитър Николов бе категоричен, че инвестицията е изключително важна.

„Летище Бургас е със съвсем нов облик и визия така се подобрява комфорта и качеството на обслужване. Летище Бургас е точката, на която пристигат милионите нови  туристи, затова е важно за нас да имаме подходяща съвременна инфраструктура”, каза Николов и добави, че новият терминал е чудесен подарък за бургазлии дни преди празника на града.

В церемонията по откриването участва и Георги Николов – зам.-министър на транспорта.

„Развитието и изграждането на подобни инфраструктурни проекти е един от приоритетите в сектор транспорт. Този пророект ще даде тласък на икономиката в целия регион. Това е чудесен пример за публично частно партньорство  между концесионер и държавата” ,каза зам.-министърът.

Тържествен водосвет за късмет отслужи Сливенският митрополит Йоаникий.

Терминал 2 се разпростира на площ от 21 000 кв. метра с годишен капацитет от 2 700 000 пътници. Общата стойност на инвестицията по терминала и прилежащата инфраструктура е 80 милиона лева. Със своя иновативен дизайн и приложени нови технологии Терминал 2 се превръща в най-модерния в страната.

Новият терминал е условно разделен на 4 части. Първата от тях е залата за регистрация на пътници и техния багаж. В нея може да се влезе през 6 входа, инсталирани са 30 гишета за регистрация на пътници и едно гише за извънгабаритен багаж. Гишетата са групирани основно на три блока, свързани с багажната система на терминала, която е модерна и  иновативна. В системата са регистрирани 2 рентгена последно поколение на техниката, напълно автоматизирани. Системата се управлява от оператор. Общата площ на залата е 1700 кв. метра почти 2 пъти по-голяма от тази в стария терминал.

Залата за проверка на пътници за сигурност е с 920 кв. метра обща площ. В нея може да се влезе през обособени два входа. Проверката се извършва с 9 уреда, 8 от тях са предназначени за пътниците и багажа им, а последното е за екипажи и хората, които обслужват терминала. Във всяко приспособление има рентген, който отговаря на последните европейски стандарти и с него може да се извършва проверка и на течности, което от догодина ще бъде задължително изискване. Гишетата за паспортна проверка са 12 на брой. Новото е, че е интегрирана проверката за сигурност и граничната и митническата проверка в една зона, което ще оптимизира процеса на работа и силно ще намали времето за обработка на пътниците.

Търговската зона  е третата условна част от терминала. В началото на залата за търговски обекти са безмитните магазини, в ляво са ресторанти за хранене и втората и заведение за кафе на втората най-известна марка в света. Има и два бара за напитки. Тук е така наречената гейт зона, за хората които са обработени и чакат самолета си. Тя е разделена на няколко части, което позволява пътническия поток да бъде управляван гъвкаво. Има и магазин за печатни издания, както и обменни бюра за валута. Общата площ на търговската част е 2000 кв. метра.

Залата за получаване на багаж е с обща площ от 2200 кв. метра. За да влязат в нея пътниците преминават през общо 12 гишета за паспортно - визов контрол. Има 4 модерни лентови системи, като 3 от тях са с дължина 70 метра, а един от тях е 120 метров за тежък тип самолети. От тук пътниците преминават в зоната за посрещачите, където се предлагат таксиметрови услуги, чакат гидове, които да ги отведат до хотелите.  

Освен терминала в Бургас, днес фирмата концесионер откри и терминал на летището в Санкт Петербург, което също е стопанисвано от нея. Сумата, инвестирана за изграждането на новия терминал, е част от общо 160 милиона евро, инвестирани  в летищата във Варна и Бургас за 7 години, похвалиха се от фирмата концесионер.

От началото на годината до момента през летището са преминали 2 450 000 пътници.

Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

Правят розариум, парк с миниатюри и зона за пикник в парк "Езеро

Правят розариум, парк с миниатюри и зона за пикник в парк "Езеро

Парк "Езеро" е естествено продължение на Морската градина. Община Бургас подготви мащабен проект за реконструкция на неговата територия с внасяне на разнообразни атрактивни функции, при наличието на съществуваща алейна мрежа и богато озеленяване. Концепцията на проекта е свързана със запазване компактността и целостта на територията чрез правилно балансиране на отделните площи, функции и активности. Предвижда се максимално запазване на наличната декоративна растителност, както и внасяне на нови видове. Изготвена е схема на всички видове движение в парка, като автомобилният достъп е сведен до най-необходими трасета и обекти за обслужване.


Одобрявате ли обединението на футболните отбори „Бургас” и „Нефтохимик”?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail