Птиците в езерата свиват гнезда, пролетта е близо

Обновена на: 2013-03-01 15:11:36

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
0 коментари 0 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
езера, Бургас, птици


Птиците в езерата на Бургас вече усещат наближаването на пролетта. Това личи от тяхното поведение, споделят специалисти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

„Големите корморани подновяват гнездата си по електрическите стълбове в защитена местност „Пода”. Някои от тях дори вече мътят”,  това разказва Владимир - един от участниците в редовния мониторинг на състоянието на водоемите около Бургас. През седмицата при посещение в защитената територия край Бургас,  доброволци са наблюдавали брачните полети на тръстиковите блатари, които са постоянни обитатели на Пода. „Птиците активно маркират територията си над тръстиковите масиви, а немите лебеди яростно гонят съперниците си от „техните” водни огледала”,  разказват още очевидци.

 

„Голяма част от зимуващите, във влажните зони около Бургас,  птици вече са се изнесли на север, а местните видове са пристъпили към подготовка за гнездене.  Това  ни дава надежда да мислим, че пролетта с нейните по-топли и по-дълги дни вече е много близо”, казват от БДЗП.

 

Въпреки повишаването на температурите някои от северните видове птици все още поддържат добра численост в езерата. При последното броене на зимуващи гъски в бургаските езера бяха установени близо 60 000 екземпляра големи белочели гъски. Тук все още са останали и 80 червеногуши гъски, но и те до дни ще полетят към обширните северни ширини, където някои от тях ще отгледат своите малки тази пролет. В нивите около язовир Мандра все още има много големи струпвания от лебеди. Зелените посеви побеляват от 633 пойни и 102 от редките за страната ни тундрови лебеди.

„Намираме се в преходния сезон, когато в страната ни все още се задържат някои от зимните обитатели на влажните зони, а други вече изпълняват брачните си игри и подготвят гнездата си”, допълват наблюдаващите живия свят на езерата. „За нас хората това означава само едно - пролетта идва, за да изгони снега и студа”. Мониторингът на езерата се провежда в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БДЗП.
Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

Инжекция на клетки от кръвта спасява от ампутация пациенти на МБАЛ-Бургас

Инжекция на клетки от кръвта спасява от ампутация пациенти на МБАЛ-Бургас

Лекарите в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас спасяват пациенти от ампутация, като използват иновативен метод. Той се прилага при болни с критична исхемия и цели да предизвика  развитие на нови кръвоносни съдове, когато старите не могат да бъдат възстановени оперативно.  Методът е създаден през  2012 година, като в страната се прилага в столицата и в Бургас. Досега в Бургаската болница на него успешно са се подложили  60-годишен мъж от града, както и 33-годишна жена  от Плевен.  "Преди да постъпя в Бургаската болница се подложих на общо 4 операции в различни лечебни заведения в страната, за да спася крака си от ампутация. За съжаление след всяка следваща прогнозите не бяха добри и лекарите ми казаха, че ампутацията е неизбежна.  Тогава дойдох на преглед при д-р Огнян Матков в Отделението по съдова хирургия”, разказва 60-годишният Пени Пенев.


Одобрявате ли обединението на футболните отбори „Бургас” и „Нефтохимик”?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail