Птиците в езерата свиват гнезда, пролетта е близо

Обновена на: 2013-03-01 15:11:36

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
0 коментари 0 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети
езера, Бургас, птици


Птиците в езерата на Бургас вече усещат наближаването на пролетта. Това личи от тяхното поведение, споделят специалисти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

„Големите корморани подновяват гнездата си по електрическите стълбове в защитена местност „Пода”. Някои от тях дори вече мътят”,  това разказва Владимир - един от участниците в редовния мониторинг на състоянието на водоемите около Бургас. През седмицата при посещение в защитената територия край Бургас,  доброволци са наблюдавали брачните полети на тръстиковите блатари, които са постоянни обитатели на Пода. „Птиците активно маркират територията си над тръстиковите масиви, а немите лебеди яростно гонят съперниците си от „техните” водни огледала”,  разказват още очевидци.

 

„Голяма част от зимуващите, във влажните зони около Бургас,  птици вече са се изнесли на север, а местните видове са пристъпили към подготовка за гнездене.  Това  ни дава надежда да мислим, че пролетта с нейните по-топли и по-дълги дни вече е много близо”, казват от БДЗП.

 

Въпреки повишаването на температурите някои от северните видове птици все още поддържат добра численост в езерата. При последното броене на зимуващи гъски в бургаските езера бяха установени близо 60 000 екземпляра големи белочели гъски. Тук все още са останали и 80 червеногуши гъски, но и те до дни ще полетят към обширните северни ширини, където някои от тях ще отгледат своите малки тази пролет. В нивите около язовир Мандра все още има много големи струпвания от лебеди. Зелените посеви побеляват от 633 пойни и 102 от редките за страната ни тундрови лебеди.

„Намираме се в преходния сезон, когато в страната ни все още се задържат някои от зимните обитатели на влажните зони, а други вече изпълняват брачните си игри и подготвят гнездата си”, допълват наблюдаващите живия свят на езерата. „За нас хората това означава само едно - пролетта идва, за да изгони снега и студа”. Мониторингът на езерата се провежда в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от БДЗП.
Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

Правят розариум, парк с миниатюри и зона за пикник в парк "Езеро

Правят розариум, парк с миниатюри и зона за пикник в парк "Езеро

Парк "Езеро" е естествено продължение на Морската градина. Община Бургас подготви мащабен проект за реконструкция на неговата територия с внасяне на разнообразни атрактивни функции, при наличието на съществуваща алейна мрежа и богато озеленяване. Концепцията на проекта е свързана със запазване компактността и целостта на територията чрез правилно балансиране на отделните площи, функции и активности. Предвижда се максимално запазване на наличната декоративна растителност, както и внасяне на нови видове. Изготвена е схема на всички видове движение в парка, като автомобилният достъп е сведен до най-необходими трасета и обекти за обслужване.


Одобрявате ли обединението на футболните отбори „Бургас” и „Нефтохимик”?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail