Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните ще получават някакви компенсации. В рамките на ЕС е необходим общ подход за разбиране на водната бедност, а цената на водата трябва да покрива пълния размер на разходите за доставката є. #Това са част от основните промени, за които настояват от Европейския икономически и социален комитет, стана ясно по време на конференция за интелигентно управление на водните ресурси, организирана от АИКБ.

Трябва да дефинираме водната бедност, цената на водата да следва икономическия си ход, но всички, които имат нужда, да бъдат подпомогнати, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. В момента има таван на цената на водата. Законът за водите изисква цената на водата да бъде социално поносима. Това означава при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. При въвеждане на водна бедност цената на водата няма да има таван и може да расте без ограничения, а само най-бедните ще получават някакви помощи.

Основен дял на разходите на ВиК компаниите са за ремонти по мрежата и за ток. Но от Годишния доклад на КЕВР за ВиК сектора за 2022 г. става ясно, че общите загуби във водоснабдителната система се увеличават до 61%, вместо да намаляват. През 2021 г. средно за страната загубите по мрежата са били 59,78%. Следно за Европа загубите на вода са 50%, каза по време на конференцията Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския икономически и социален комитет. Оказва се, че загубите в България са по-високи от средните в Европа.

В ЕС имат амбиция да бъде създадена “Синя сделка” с основна цел защита на водните ресурси от климатичните промени. Сред основните принципи на подготвяната “Синя сделка” е необходимостта от разработване на технологии, позволяващи ефективно използване на водата, рециклиране и намаляване на замърсяването, както и да се гарантира правото на използване на водата за стопански дейности.