Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса показват, че лични лекари искат допълнителна такса за издаване на електронни рецепти. От 1 април те станаха отново задължителни за изписването на антибиотици и лекарства за диабет.

"Надявам се, че случаи, в които пациенти заплащат допълнително за издаване на електронна рецепта, е по-скоро изключение. В нормативната уредба е уредено за какво трябва да бъде заплащано. Затова призовавам пациентите да подават сигнали в НЗОК за такъв тип такси. За да е сигурно, че това е съвсем извън закона, днес внесохме предложение между първо и второ четене по Закона за здравето, че всякакви допълнителни такси във връзка със създаване на електронни здравни записи, в електронната здравна система, е незаконосъобразно”, коментира депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Според него, когато лекарите въвеждат допълнително подобна такса, някои от тях го правят с цел припечелване на допълнителен доход. И добави, че повечето медицински специалисти оценяват трудността да издадат електронна рецепта, което изисква допълнителен разход.

„Удобството на използването на медицинския софтуер е проблем. Не само в България, но и в целия свят. Има какво да се желае. Улеснение би било, вместо с дълги списъци, лекарите да използват шаблони, спрямо еднаквите диагнози. Това може да се автоматизира”, посочи още Божанов.

Депутатът коментира и последните рокади в парламента, като посочи, че подобни рокади са странни и противоречат на духа на Конституцията.