Предстоящо вълнуващо мащабно събитие в програмата на Държавна опера – Бургас, е операта „Самсон и Далила“. Почитателите на красивата музика на Камий Сен‐Санс и драматичния библейски сюжет ще имат възможност да проследят епичната древна история на 12 април, петък, от 19 часа на сцената на Бургаската опера. Оригиналната сценография, залагаща на минималистичен стил, и компенсаторно пищни костюми, дело на Каталин Арборе, Румъния, задълбочените режисьорски похвати на доц. д-р Александър Текелиев, вещото диригентство на Иван Кожухаров, първокласният артистичен каст и оригиналната тематично подбрана мултимедийна среда обещава спектакълът да се превърне в истинско културно събитие. Присъстващите ще съпреживеят драмата на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила.

Под прецизната палка на забележителния доайен в българското културно пространство – големият български диригент с международна кариера Иван Кожухаров, почетен гражданин на Бургас, в главните роли на 12 април на сцената на Операта влизат утвърдени оперни артисти, които придават на образите психологическа дълбочина и постигат забележително емоционално въздействие: изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, солистът на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас – тенорът Даниел Дамянов, баритонът Свилен Николов /гост/ – солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера – Пловдив, басите Делян Славов и Диман Панчев и др. Хоровият състав също е главно действащо лице в сюжета и музикалния текст – и в тихите нюанси, и в избликващите моменти, изискващи силна експресия.

Сюжетът, базиран на библейските сказания от Стария завет, съдържа не само интригуваща линия на разказната история, но и дълбоки морални дилеми, представени по възхитителен начин чрез средствата на музикално-сценичното изкуство и сложната полифонична партитура на Камий Сен-Санс, с драматична линия на динамиката, пресъздаваща психологическите състояния на героите. Мултимедията, която предизвика фурор на спектакъла сред мегалитните каменни блокове на Бегликташ през 2023 г., при официалното откриване на фестивала „Опера на светилището“, за първи път ще бъде представена в закрита среда – в залата на Операта. Впечатляващи са и визуалните ефекти, които за първи път ще бъдат представени в залата на Операта, които се вписват идейно в цялостната концепция на мащабния музикално‐сценичен проект. Държавна опера – Бургас ще използва актуалния 3D mapping и мултимедия в залата – за допълващо сетивно възприятие на посланията, заложени в библейския сюжет. Решетки на затвор, пламъци, визуализация на Храма на Дагон, пълзящи змии, олицетворяващи пълзящото и рушащо моралните устои Зло – в чистия му вид, ще бъде постигнат забележителен ефект, в синхрон със завладяващата музика и достолепно представяне на всички артисти и музиканти. Публиката ще има привилегията да присъства символично на свещен ритуал.

Постановката на „Самсон и Далила“ по режисура на доц. д‐р Александър Текелиев, съдържа оригинално поднесени аналогии с общочовешки теми, препратки към съвремието и символика, в символно съчетание с пищните костюми и реквизит, изпипани до най‐малкия детайл. Акцентът в червено и черно, контрастът между огненото начало и смъртта, както и тънката линия между тях – на границата на живота и небитието, крехкостта на човешкото същество, безсилно пред повелята и решенията на боговете – всичко това е предадено умело, чрез имплицитно заложени символични кодове.

Под вдъхновената палка на главния диригент на Бургаската опера Иван Кожухаров, в главните роли на 12 април влизат утвърдени и обичани оперни певци: в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, която е безапелационна във всяко своя сценична проява – с достолепие, вкус, изключително въздействие на гласа си, характерен с богати нюанси на тембъра. Акцент в оперното заглавие е една от най-красивите мелодии – Арията на Далила –“Mon cœur s’ouvre a ta voix” от II действие, която се смята за една от най-въздействащите в оперното изкуство.

Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас Даниел Дамянов, който ще представи трудната партия с характерната си емоционалност и топли темброви оттенъци. Изтъкнатият тенор наскоро пя на бургаска сцена по време на вокален концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“, заедно с друга изтъкната българска оперна певица – сопраното Йоана Железчева, а през м. ноември 2023 г. се превъплъти в друга негова коронна роля – на Дон Хосе в операта „Кармен“ от друг голям френски композитор – Жорж Бизе.

В ролята на Върховния жрец на Дагон /богът на филистимците, които са завладели еврейския народ/ ще влезе баритонът с богата сценична кариера – Свилен Николов /гост/, солист на Варненската и Пловдивската опера, който се очаква да придаде характерната суровост на образа, вдъхващ респект и страхопочитание.

Ярко присъствие ще имат и останалите солисти, които ще влязат умело в драматургичния контекст и ще бъдат максимално автентични на сцената. В образа на Абимелех, сатрап на Газа, ще бъде басът Делян Славов. В ролята на Старият евреин ще влезе Диман Панчев, бас, като Пратеник на филистимците ще бъде тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец – Милен Динолов, тенор, Втори филистимец – Бранимир Недков, баритон.

Всеки от солистите е в изумителен музикален, артистичен и психологически синхрон с останалите герои на трагичната история, която, независимо от факта, че е от далечни исторически времена, звучи актуално за всеки етап от човешката цивилизация.

Внушителни – и като музикална сложност, и като визуализация на сюжета, и като пищност, са и масовите хорови и балетни сцени, пресъздадени чрез майсторската хореография на Галина Калчева. Диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова. Концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов, корепетитор – Игор Кириянов. Хорът се отличава с чудесно изградена динамика и фразиране – особено в полифоничните преходи, характерни с високата си сложност. Оркестърът изпълнява по блестящ разтърсващ начин изключително трудните пасажи в сложната партитура на Камий Сен‐Санс – с типичната за френската музика напевност и дълбочина. Балетът е истински емоционално‐визуален акцент на спектакъла – с атрактивните масови сцени и най-вече с емблематичната "вакханалия" – шедьовър на сетивното възприятие. Произведението се изпълнява в оригинал – на френски език, със субтитри на български език.

На сцената на Бургаската опера на 12 април от 19 часа ще бъде сътворен силен спектакъл – като заряд, и професионално поднесен – по всички канони на музикално‐сценичното изкуство. Под палката на един от най‐изтъкнатите диригенти в съвременното културно пространство – Иван Кожухаров, изключителните солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас ще разкажат по вълнуващ начин библейската легенда за разрушителната сила на страстта, за родовите повели и Божественото просветление. Красивите гласове на солистите и хора, под съпровода на красивата музика, ще се слеят в емоционално-смислова симбиоза, извисявайки идеята за любовта, измяната, изкуплението, жертвоприношението в името на висша цел. Нюансите в музикалния текст ще бъдат предадени от великолепните изпълнители – с мисъл, усет, дълбочина, със съответната емоционална нагласа: лиризъм, страхопочитание, копнеж, разкъсващи съмнения – между повика на сърцето и дълга към род и Родина, болезнено осъзнаване, драматично завръщане, апотеоз на вътрешната сила, изразена и чрез Божието покровителство...

Билети за „Самсон и Далила“ – на касата на Операта, каса "Часовника" /, както и в мрежите на Grabo Билети: на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/samson-i-dalila-0f7g25 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1413699/performance.html