Колелата са направени от олекотена алуминиева конструкция, което ги прави изключително лесни за каране, а освен като електрически, могат да бъдат ползвани и механично чрез въртене на педали.

За удобство на велосипедистите, те са разположени на ключови точки в различни части на Бургас. В Морската градина има 4 вело станции за наемане на електрически велосипеди, които се намират до КЦ „Морско казино“, Флората, зад Графична база и до х-л „Приморец“. Останалите пунктове са в парка на ж.к. „Славейков“ до бул. „Тракия“, в ж.к. „Зорница“ /Двете брези/, пред Младежкия културен център, жп гарата и скейт парка в ж.к. „Изгрев“.

Наемането на електрически велосипед ще става чрез мобилното приложение „Burgas Bikes“, което е достъпно за Android и iOS на Apple. То е разработено от технологичната компания А1 България по поръчка на Община Бургас. След сканиране на QR код, лесно и бързо приложението може да бъде свалено на мобилен телефон и след кратка регистрация да се пристъпи към наемане.

В електронната платформа всеки ще може да разгледа специалната карта, на която са отбелязани свободните превозни средства, както и да се направи резервация за наемане на велосипед. Приложението ще дава още информация за тарифите и таксите за предоставяната услуга, както и възможност за плащане с дебитна или кредитна карта.

За да се избегне безразборното им оставяне на различни места в града, колелата ще могат да се връщат само на специализираните площадки.

Велосипедите са алтернативен начин за придвижване, разглеждане на природни дадености и туристически атракции в Бургас, а екологичните ползи от употребата им са безспорни – ограничаване на използването на автомобили и на замърсяването на въздуха с вредни емисии.