Без дебати и за по-малко от 20 минути Правната комисия в Народното събрание прекрои първоначалното предложение потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск. Вместо това временно ще се прекратяват правомощията им. Решението беше прието на второ четен в пленарната зала.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира шестата поправка в Конституцията така: „Аз имам добра памет за нещата, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги през тези месеци сте чували, че подкрепям Христо Иванов. Аз дори не съм участвал не само на пресконференциите, но и в разговорите, свързани с нея”.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков обаче „няма как да казваш, че не си знаел какво пише в Конституцията”. По думите на председателя на ДПС Делян Пеевски „е ясно кой ги е предложил – Христо Иванов и компания”.

„Ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултация с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел”, категоричен е Иванов.

Опозицията обяви, че така разписани промените са „по-адекватни”, но въпреки това ще гласуват против при разглеждането на текстовете в пленарната зала. Според „Възраждане” и с поправките текстовете са противоконституционни. „Ако председателят на Сметната палата стане служебен премиер, като се върне на старата си длъжност ще одитира сам себе си. Конституцията не допуска иди ми, дойди ми”, коментира Петър Петров. От ИТН предлагат избрания от списъка за служебен премиер да подава заявление пред НС и така да се прекъсват правомощията му, защото тъкмо от парламента е избран на съответната позиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че разбира атаките към Христо Иванов, „че е внесъл тази глупост”. Тя обаче попита кой е натиснал зеленото копче и я е гласувал.

Според Европейската централна банка шефът на БНБ не може да бъде обвързван с политика. Така написани, правилата у нас противоречат на европейските, казват експерти.

източник NOVA

снимка интернет