Медицинска лаборатория „ЛИНА” се включва в националната кампания за безплатен скрининг срещу рак на дебелото черво. Тя е насочена към мъже и жени над 18-годишна възраст и особено към рисковите групи в диапазона 50-74 години. Организатор на инициативата, която започва на 28.03.2024 г. и продължава до 30.06.2024 г., е Фондация „Лъчезар Цоцорков”.

Какво представлява скринингът?

Фекален тест за окултно кървене - използва се за откриването на кръв във фекалиите, което може да бъде знак за наличие на полипи или тумор. Прилага се за масов скрининг на рак на дебелото черво в редица европейски страни. При положителен тест диагнозата се уточнява с допълнителни ендоскопски изследвания, тъй като наличието на кръв в изпражненията може да се дължи и на други причини.

Как да се изследвате безплатно?

Посетете която и да е от самостоятелните лаборатории и манипулационни на „ЛИНА” в страната и поискайте от специалните комплекти за изследването. Те включва кутия с контейнер, бланка и брошура. Следвайте инструкциите от брошурата, вземете проба от фецес в контейнера и я донесете максимално бързо за изследване. Важно е при оставяне в лабораторията да сте попълнили бланката от комплекта.

Кои са рисковите фактори за рак на дебелото черво?

Важно за предотвратяване на заболяването е да бъдем информирани за рисковите фактори, да разпознаваме симптомите и да извършваме редовни скринингови изследвания след навършване на 50-годишна възраст. Превенцията на заболяването зависи и от създаването на здравословни навици и начин на живот, включващи:

  • Ограничаване на приема на алкохол
  • Спиране на тютюнопушенето
  • Редовна физическа активност
  • Поддържане на нормално телесно тегло
  • Намален прием на червени меса, колбаси и наситени мазнини
  • Съблюдаване на балансирана диета, изобилстваща от пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и храни, богати на фибри, бобови растения, риба и зехтин

Повече информация за кампанията можете да откриете на testvai.bg.