Открито заседание но новосформирания консултативен Съвет по туризъм към кмета Димитър Николов се проведе днес в културен център „Морско казино”.

Инициативата имаше за цел да даде възможност за активен диалог между всички заинтересовани страни по ключовата за града тема и да утвърди модел на работа, базиран на тясно сътрудничество. Дневният ред включваше отчет за изминалия туристически сезон и представяне на Програма за реклама за Сезон 2024 от страна на ОП „Туризъм". Втората част на дискусията даде акцент на предстоящия летен сезон и всички алтернативни форми на туризъм, които Бургас активно развива. Предвиден бе панел за дискусия, в който всички заинтересовани страни да направят коментари и предложения. На събитието присъстваха зам.-кметовете по туризъм – Манол Тодоров, по култура – Диана Саватева и по стратегическо развитие и екология – Весна Балтина. Модератор бе директорът на ОП „Туризъм” Радовеста Стюърт. Срещата уважиха бургаските депутати – Андрей Рунчев от ГЕРБ, и Ивайло Вълчев от ИТН, както и общински съветници. Имаше представители на туристическия бранш, като в последния момент представителят на концесионера на Летище Бургас „Фрапорт” Емилия Андреева уведоми, че няма да може да присъства.

Инициатор на събитието бе председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев.

„Ние внимателно следим нещата и защитаваме интересите на Бургас. Вчера съм разпоредил докладна записка на всички постоянни комисии в Общинския съвет на Бургас. Сигурен съм че ОбС единодушно ще гласува едно решение. А то е свързано със следното. През 2021 г. е създаден Алианс „Българско Черноморие” с идеята да бъде презентирано българското „Черноморие”, като предпочитана туристическа дестинация. Община Бургас изрядно и редовно направи своите вноски. Какво установихме? Дори сайтът, кйто би трябвало да рекламира Южното Черноморие, е с фотоси от Северното Черноморие. Не искам да влизаме в конфликт, ние обичаме нашите сънародници от Варна, но считаме, че се касае за некоректно отношение. Затова на 26 март ще предложа Община Бургас да прекрати участието си в сдружение с нестопанска цел Алианс „Българско Черноморие”. Няма да позволим никой да се подиграва с усилията на община Бургас. Няма да позволим някой да нарушава интересите на гражданите на общината!”, категоричен бе Хаджиянев.

Вероятно Община Бургас ще се включи в общински фонд, който предложи кметът на Поморие Иван Алексиев. Неговата цел е общините да договарят самолетни линии. Повече за идеята четете тук.

Повече за предстоящия туристически сезон, събитията и ръста на туристите в община Бургас прочетете тук.