Около 500 учители от цялата страна ще ходят на курсове за това как да използват изкуствения интелект (ИИ) в училище. Те трябва да повишат квалификацията си през лятото, в периода от 1 юли до 25 август, за да могат да посрещнат дигитализацията в родното образование, която предстои да се случи в следващите 2-3 години.
Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод предстоящата четвърта национална научно-приложна конференция на тема “Повишаване на квалификацията на учителите - проблеми и перспективи”, чийто домакин ще бъде Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
На форума на 21 март ще участват учители и директори от средните училища в цялата страна, преподаватели във ВУЗФ, експерти и анализатори по въпросите на образованието, представители на МОН, на СБУ, на бизнеса, на академичните и научните среди. Те ще нищят въпросите на продължаващата квалификация на учителите и съвременните тенденции в учебното съдържание в средното образование, но и през погледа на висшето образование.
“Най-важни са квалификационните форми за професионалното развитие на учителите. Тази година, а и следващите две, българската образователна система ще преживее 13-ата трансформация, това е дигитализацията, това е изкуственият интелект. Затова е много важно по какъв начин ние ще мотивираме учителите да могат да боравят с най-високите информационни технологии и с изкуствения интелект, който да подпомога работата в училище”, посочи Такева.
След като преди 3 седмици МОН пусна пожелателни насоки за включването на ИИ в училище, се разбра, че учителят ще е този, който ще решава какво и как да прилага. В насоките са дадени примерни начини, по които ИИ може да се използва в образованието. Сред тях са създаване на уроци, проекти и писане на есета. Затова лятото ще бъде времето за добиване на умения за боравене с високите информационни технологии и изкуствения интелект, така че преподавателите да знаят как да приложат ИИ в час.
“Ще предложим на конференцията учителят да знае как и по какъв начин да борави най-безболезнено с технологиите. Квалификационните курсове ще бъдат в рамките на 3-4 дни, непрекъснато ще се работи в тази посока. Няма да бъде едночасов или двучасов ангажимент. Имаме разработени програми как и по какъв начин да установим, че дадени разработки са на изкуствения интелект, а не на самото дете, например”, допълни Янка Такева и припомни, че лятната академия се прави съвместно с МОН.
Източник: Труд