Два етажа от хотел „Мегас“ в Слънчев бряг, който е бил нает под наем, са били изпразнени, за да се превърнат в модерна оранжерия за отглеждане на марихуана. Това стана ясно от брифинг на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и окръжния прокурор Георги Чинев.

„ Ударът може да го отчетем като изключително успешен и голям. В рамките на един ден установихме две помещения, в които са изградени оранжерии за отглеждане на марихуана. Едното място е в хотел, който е нает и през лятото се използва за приемане на туристи. След летния сезон на два от етажите са обособени между пет и шест стаи оранжерии за отглеждане на марихуана на закрито, с изключително професионално оборудване. По оценка на експерти в оборудването са вложени 60 хиляди лева. Открити са 252 растения.“, каза старши комисар Емил Павлов.

За тази оранжерия е задържан мъж на 41 години от Несебър, а един се издирва. Преди това на друго място в складова база е задържан криминално проявен от Несебър, който по идентичен начин е изградил професионална оранжерия, в която са установени 54 растения марихуана. Изключително много като количество. Така за един ден са открити над 300 броя растения, готова продукция - над 69 килограма марихуана. Двете лица нямат общо помежду си, наложило се е едновременно задържане, защото двете места са на около 400 метра едно от друго, една част от марихуаната е била предназначена за България, а другата част за Турция.

„Подобен удар скоро не е правен. 306 растения за един ден. Борбата с тези престъпления е изведена като приоритетна на национално и на регионално ниво. Уверявам обществеността, че ще бъдем безкомпромисни. Можете да си дадете сметка за какво колосално количество става въпрос. На свободния пазар цената на грам е 30 лева. А на свободния пазар килограм струва между 4 и 5 хиляди лева.“, каза прокурор Георги Чинев.

Хотел „Мегас“ е бил нает от юридическо лице, едно лице е задържано на място, има данни и за съпричастност на друго лице, което е обявено за издирване. Хотелът е нает за близо две години. През летния сезон има проверки и тогава не е ползван като място за отглеждане на марихуана, това вероятно е станало след приключване на сезона.

Повдигнати са обвинения за притежание и разпространяване и отглеждане на високорискови наркотични вещества.

И за двамата е постановено задържане за 72 часа, след това ще бъде внесено искане за вземане на посгоянна мярка „задържане под стража“.