Мобилни екипи със специализирани високопроходими автомобили с манипулационни да обслужват селищата без лични лекари гласуваха на първо четене депутатите. От ИТН обясниха, че тези промени в закона за здравето са наложителни, тъй като населените места в страната без медицинско обслужване стават все повече.
От ИТН предлагат мобилните екипи да посещават поне веднъж месечно за по два часа селищата. Мобилните манипулационни ще се ръководят от новосъздадена Изпълнителна агенция “Превенция, профилактика и медицински проучвания” към здравния министър с териториални звена в отделните области. Първоначалната сума за нужните 90 автомобила е 25 млн., а 5 млн. лв. годишно ще трябват за обслужването на дейността, сочат изчисления на здравните есперти, работили по промените в закона.
Предлага се финансирането на екипите да идва от акцизния данък, който се събира от продажбата на алкохол и тютюневи изделия.
Шефът на здравната комисия в НС поф. Костадин Ангелов подчерта, че този законопроект предоставя възможност за по-добри лекарски грижи при труднодостъпни места.
“Законопроектът поставя и на дискусия всички регулации, които съществуват в сектор здравеопазване и дали трябва да се актуализират. Нашата парламентарна група ще подкрепи законопроекта на първо четене, но до второ четене ще се опитаме да направим работна група, която да изчисти всички противоречия в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, за да направим нещо работещо. Затова предлагам срокът между първо и второ гласуване да е максималният - 21 дни”, посочи Ангелов.
Джевдет Чакъров от ДПС също изрази подкрепа, но уточни, че има неща, които трябва да бъдат подобрени. “Нека да бъде максимално удължен срокът между първо и второ четене - тоест 21 дни”, предложи и Чакъров.
Васил Пандов от ПП-ДБ изрази подкрепа за законопроекта, но уточни, че трябва преработка при детайлите.
По данни на сдружението в общините в България има 5257 населени места, от които 257 града и 5000 села.
Общопрактикуващи лекари има регистрирани в 239 града и в едва 627 села. На непълен график лични лекари има в още 9 града и в 491 села.
Шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров прогнозира, че след пет години броят на лекарите в страна ще намалее наполовина. По думите му 25% от практикуващите сега са над 65 години, а под 50-годишна възраст са едва 8-10%.