Разследването срещу изпълнителния директор на ВиК-Бургас Цветан Мирчев по обвинението за нанасянето на щети над 97 000 лева, се оказа буквално безпредметно, след като претендираната сума изненадващо била опростена като недължима. Това стана ясно днес в хода на насроченото заседание на Окръжния съд в Бургас по искането на прокуратурата за отстраняване на Мирчев от длъжност. Нещо повече, в съда е пристигнало и становище от управителния съвет на Български ВиК холдинг, в което се посочва, че за дейността на дружеството би било нецелесъобразно, ако съдът уважи искането на държавното обвинение.

Припомняме, че миналата година Мирчев бе привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е причинил на управляваното от него дружество немаловажни вредоносни последици в размер на 97 421 лева. Според държавното обвинение престъпното деяние е осъществено във времето от 31.08.2023 година до 11.10.2023 година в град Бургас. На 18 декември прокурор Мирослав Илиев от Окръжна прокуратура Бургас заяви, че иска отстраняване от слъжност на Мирчев, защото част от свидетелите, работещи в дружеството, са били уволнени, а предстои разпит и на нови.

Днес в залата стана ясно, че в деловодството на съда е входирана молба от Мирчев за отлагане на съдебното производство, тъй като желае да участва в заседанието, но здравословното му състояние не го позволява. Към момента той бил на стационарно лечение в кардиологично отделение.

А междувременно, в съда е пристигнал и още един документ - заверено копие между ВиК и „Синергон енерджи” ООД София, от което е видно че „Синергон” опрощава като недължимо вземане представляващо неустойка за вземане на 97 000 лв. Оказва се, твърдението от прокуратурата за щета за държавата не съществува.

Съдът отложи делото за 23 януари.

Прокурор Мирослав Илиев обяви, че прокуратурата допълнително ще реши, дали да прекрати разследването с оглед на новите данни.

"В момента защитата представя доказателства, затова че деянието е несъставомерно. Като проверим тези доказателства, ако е така, ще се прекрати обвинението. Толкова е просто“, обясни прокурор Илиев.