Над 50 чуждестранни студенти избраха Бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров", за да получат висше образование. От есента на 2023 година младите хора започнаха обучение в специалност "Медицина". Това е първият випуск на англоезични студенти, бъдещи лекари.

Въпреки че факултетът е съвсем млад той привлече вниманието на хора от цял свят. След приемните изпити до студентските скамейки стигнаха момичета и момчета от Великобритания, Германия, Гърция, Египет, Индия, Ирландия, Италия, Кипър, Киргизстан, Норвегия, Пакистан, Сирия, Тунис, Финландия и Шри Ланка.

Всички дисциплини през първата година са на английски език, но от два месеца първокурсниците започнаха обучението си и на български. Стартирайки с азбуката те ще преминат през всички нива, за да могат да общуват активно в града, университета и по време на стажантските си програми в бургаските лечебни заведения.

Главният тютор на англоезичните студенти доц. д-р Веселина Мерхар разказва, че вече са разбрали колко сериозно е образованието в направление Медицина. Постоянно са ангажирани в университета, постепенно започват да развиват контакти и с останалите студенти във факултета. Амбицирани са да учат български език и вече споделят, че им харесва да живеят в Бургас.

Студентка от Великобритания казва, че редовно се разхожда в Морската градина, която е зелена и красива целогодишно. Младата жена споделя, че тук са най-чистите плажове, които е виждала и с удоволствие посещава ивицата целогодишно.

За изненада на българската аудитория англоезичните студенти обръщат голямо внимание на факта колко добре се отнасят местните хора към бездомните котки. По думите им всички животинки са добре нахранени и доверчиви към хората, защото се отнасят към тях с грижа.

Бъдещите лекари твърдят, че тук времето ги изненадва всеки ден. От много топло, през буря, студ и отново жега. „Бурите идват и си отиват неочаквано. Мисля, че тази странност на Бургас прави мястото много по-интересно за живеене: всеки ден можеш да очакваш нещо съвсем различно“, споделя един от студентите, който през по-голямата част от живота си е живял във Великобритания.

По думите на новите бургазлии проблемите с езиковата бариера се появяват най-често при срещи с по-възрастни хора.

„Аз съм от Гърция, но съм учил във Великобритания. Първоначално говорих на английски с хората от кварталния магазин, но забелязах колко много се зарадваха когато им казах, че всъщност съм грък. Не съм сигурен дали това се дължи на факта, че сме географски съседи, или на това, че те посещават Гърция за почивка и т.н., но наистина ме приемат топло щом им кажа откъде са корените ми“, споделя бъдещият лекар Байрън.

Студентите открито говорят за опита им с преподавателите. Благодарят им от сърце за старанието, а на доц. Мерхар и за грижите. Тя постоянно е на разположение за всичките им въпроси и всекидневни казуси, с които се сблъскват.

По-голямата част от студентите предпочетоха да наемат апартаменти на територията на к-с „Славейков“. Така реално станаха част от местната общност, с която тепърва се опознават взаимно.

Най-много са младите хора от Великобритания. Те единствени имат и удобството да летят целогодишно до страната си от Летище Бургас.

„Стараем се да им осигурим всички удобства за да учат в спокойна академична среда. Медицинският факултет предлага отлични условия. Хабилитираните лица, които работят с тях са българи с отличен английски. Наистина материалът е труден и обемен, но те трябва да знаят от самото начало, че не се става лесно лекар“, казва ректорът на Университета проф. д-р Христо Бозов. Той си спомня, че преди да се запишат във факултета повечето бъдещи студенти са дошли с родителите си, които са искали да видят къде ще учат децата им, какви са условията за живот.

По думите на проф. Бозов с всеки изминал месец интересът към университета расте и вече се мисли в перспектива за следващия випуск студенти.