Най-добрият български тенисист Григор Димитров постави отлично начало на сезона, след като спечели титлата на тенис турнира от категория АТР 250 в Бризбейн, Австралия с награден фонд 661 585 долара.

Съперник на втория в схемата Димитров в днешния финал бе датчанинът Холгер Руне. Българинът успя да спечели финалната битка с 7:6, 6:4 след два часа и 19 минути игра, за да спечели първи трофей от 2017 година насам.

И двамата тенисисти имаха шансове за пробив в първия сет, но в крайна сметка до такива не се стигна и всичко се реши в тайбрек, в който Димитров взе първите три точки и до края опази преднината си, за да се наложи със 7:5.

Във втория играта бе отново равностойна, но топракетата ни направи пробив и поведе с 4:3, а след това взе подаването си и дръпна с 5:3. Руне обаче успя да намали на 5:4 при свой сервис. Димитров бе безгрешен и успя да затвори мача след 6:4.

Григор Димитров бе много стабилен при подаванията си в целия двубой, като отрази и трите възможности за пробив, които се откриха пред съперника му. Българинът реализира 28 печеливши удара срещу едва 8 непредизвикани грешки, докато балансът на Руне бе 35/15. Гришо спечели 17 точки от 26 излизания на мрежата и заби 8 аса, като взе 77 процента от точките на първия си сервис.

В австралийския град Димитров за трети път в своята кариера спори за трофея. През 2013 година той загуби финала от Анди Мъри, но през 2017 г. вдигна купата. Така след днешния финал Гришо вече има две титли, колкото притежава и самият Мъри. Българинът отстрани именно британеца на старта на надпреварата, а след това се справи с Даниел Алтмайер, Ринки Хиджиката и Джордан Томпсън, преди да надделее над водача в схемата Холгер Руне.

До този момент Димитров и Руне се бяха срещали два пъти, като в първия случай успехът беше за 20-годишния скандинавец на осминафиналите на Уимбълдън. Няколко месеца по-късно обаче българинът взе своя реванш, побеждавайки в мача им от втория кръг на турнира от категория АТР 500 в Пекин.

Епизод №3 от съперничеството между Григор Димитров и Холгер Руне обаче завърши с титла за нашия тенисист.

Димитров игра за 18-и път на финал на ATP в кариерата си и спечели деветата си титла.

Източник и снимка БНТ