Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха днес официално споразумение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, с което бургаското учебно заведение получава статут на асоциирано училище. Така то ще функционира като лицей към университета.

Бургаската гимназия е третото асоциирано училище към Софийския университет след Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ и Националната гимназия за древни езици и култури – София.

„Това е първото училище извън столицата, което с този статут. Това една изключителна възможност за нас, за училището, за преподавателите, за учениците“, каза кметът Димитър Николов.

„За нас това събитие е изключително важно след първата стъпка – да разкрием филиал на територията на община Бургас, която беше действително премерена, тъй като това е един регион, който се развива изключително динамично, с огромни перспективи. Да имаме партньорски отношения в областта на образованието е ключово, както за Софийския университет, така и за Община Бургас. Това е изключително важен момент, в следващите години трябва активно да се работи за подобряване на връзките между висшето и средното образование. Това са приоритети, ако искаме да даваме много по-рано възможност и шанс на младите хора да се ориентират, да вземат премислени решения, да търсят добра реализация и да свикват с идеята, че всичко това се постига с много труд. Ето защо партньорството, което подписахме заедно с Гимназията по компютърно програмиране и иновации и изкуствен интелект за нас е един добър пример, който искаме през следващите години да превърнем в стандарт за страната. Разговорите, които водихме с г-н Николов, с екипа, това всъщност ни се очерта като основен приоритет – да задаваме добри примери, които постепенно да превръщаме в стандарт и да налагаме в национален мащаб, разбира се – търсейки всички останали институции – Министерството на образованието и науката, ресорните министерства, които отговарят за иновации и за икономика. Надявам се тази стъпка да доведе до видими резултати, разбрах, че тази година Бургас е домакин на националната олимпиада, на която ние ще бъдем съорганизатори. Надявам се това да доведе до няколко важни последици - да приучим младите хора, че в България те могат да получават изключително добро образование, не е нужно непрекъснато да се ходи в чужбина. Няма нищо лошо да се ходи в чужбина, но в България можеш да получиш не по-лошо образование. На второ място – да задържаме младите хора в страната, в регионите, което е от изключителна важност за оцеляването на страната ни. Това е свързано с демографските проблеми, които имаме. Нашите амбиции тръгват от конкретни споразумения, конкретни стъпки, но всъщност целят национални политики, които се надяваме да се превърнат в стандарт. Изключително благодарен съм за партньорството на гимназията, че с тези стъпки ще можем да убедим и да вдъхнем кураж на много колеги в страната, които са се уморили, а някои от тях са обезверени. Напротив. Нещата могат да се случват с последователност, добро партньорство, колективни усилия. За нас е истинска радост да сключим такова споразумение с първа гимназия извън столицата, защото Община Бургас действително може да задава примери и заедно с нея да ги превръщаме в стандарт.

Истинско удоволствие е, че Община Бургас в лицето на нейното ръководство действително показва как страната ни може да се оттласне и да получи по-добри перспективи.“, каза проф. д-р Георги Вълчев.

„По този начин достигаме до всички факултети на Софийския университет“, подчерта кметът Николов.

Заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов обясни какво означава статутът на присъединено училище.

„Той дава огромни възможности от една страна на самите ученици, на възпитаниците на гимназията, да имат пряк достъп до най-големите умове в страната. От друга страна самият университет получава възможността да идентифицира младите таланти на България, да им помогне в тяхното кариерно развитие и да им даде посоки, които са различни просто от това да работят в някоя успешна компания, а да се занимават с истинска наука и да станат част от технологичното развитие. Тези инициативи вече започнаха в класните стаи.“, каза Михаил Ненов.

„Децата ще имат достъп до хора, които ще отворят нови хоризонти за тяхното бъдеще, ще им покажат кариерни пътеки, които ще ги направят успешни хора не само в професията, която ще изберат, но и за целите общности, в които те растат и се намират.“, заяви директорът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации Димитрина Тодорова.