Истинската любов не се случва в интернет. Тя може да започне там, но трябва да премине в реалността. Това каза експертът по киберсигурност и бивш шеф на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБП Явор Колев пред Нова тв. Коментарът му е по повод зачестилите случаи, при които чужденци мамят българки в социалните мрежа и ги изнудват за пари. „По всяко време самотни жени на по 50-60 години стават жертви на подобни измами”, посочи специалистът.

Схемата съществувала и в обратната зависимост – българки със снимки на атрактивни певици, пишат на самотни мъже от Турция. Измамата е дело обикновено на хора от Индия, Нигерия и Гана. Колев препоръча да сме внимателни и нетолкова доверчиви в мрежата.

Киберекспертът разкри и още една схема, която е особено актуална в момента. Това са коледни картички, изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и личните ни данни.

Престъпници преправят и протоколи от името на ГДБОП и Европол. В тях пише, че сте сваляли порнографски материали с участието на деца, за което се дължи глоба от 12 хиляди евро. „Никога не бихте получили такъв протокол. Това е наказуемо в България, но, ако сте правили подобно нещо, ще разберете като получите почукване на вратата от служители на ГДБОП”, посочи Явор Колев.

Източник: Нова тв