Бум на коклюш във Великобритания. Заболяването е известно още като магарешка или 100-дневна кашлица. Първоначалните симптоми приличат много на тези на настинката – запушен нос, хрема, не много висока температура и лека кашлица. Вместо да отшуми след седмица, тя се засилва и трае между 4 и 6 седмици, а пристъпите обикновено са интензивни.

От началото на 2023 г. британските здравни власти са регистрирали над 1000 случая на коклюш на Острова. Ръстът е с 250% повече спрямо предходната година. Болестта се предава по въздушно-капков път. За нея има и ваксина. Най-опасно заболяването е за децата до 1-годишна възраст.

Ваксината против коклюш е заложена в задължителния ваксинационен календар на България. От нея се предвиждат общо шест приема. Това подчерта в студиото на „Събуди се” инфекционистът д-р Трифон Вълков. Той отдава скока в заболеваемостта на големия процент антиваксъри и на дупките в имунизационния календар. По думите на лекаря има риск от епидемия и за страната ни. Д-р Вълков отбеляза, че пристъпите на кашлица могат да доведат дори до задушаване.

Мононуклеозата, наричана още „болест на целувката”, е типична вирусна инфекция. Заболяването също е сравнително често срещано, особено сред децата, каза още инфекционистът.

„Грипът е едно от малкото заболявания, при които пациентът може да посочи с точност кога се е разболял”, коментира докторът. При него най-уязвими са най-малките и най-възрастните пациенти. Според Трифон Вълков пикът ще е около края на януари, февруари и началото на март.

Източник и кадър NOVA