За десети пореден път млади лекари от Бургас проведоха безплатни профилактични прегледи за жителите на отдалечените населени места в областта. Дейностите са част от проекта „Лекар на село“. Този път кампанията се проведе в село Дебелт, община Средец.

Инициативата се организира от Сдружение “Млади лекари” – Бургас и Фондация „Практикум“. Студенти от специалност “Медицина” в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха активно и подпомогнаха работния процес.

„Превенцията на социално значимите заболявания е изключително важна – профилактиката спасява животи. Ранната профилактика е превенция на късни усложнения. За съжаление у нас е прието да се мисли, че профилактиката е излишна, защото на лекар се ходи само когато имаш симптоми – в останалото време си здрав“, казва кардиологът д-р Диян Господинов, който е едно от новите лица в Общинския съвет на Бургас, част от групата на ГЕРБ.

Той подчертава, че подобни кампании са винаги навременни и необходими, тъй като за хората в отдалечените квартали и селските райони е по-трудно да достигнат до качествена лекарска помощ. Много често такива пациенти не могат да си позволят профилактични прегледи при медицински специалисти и общопрактикуващи лекари.

Само в рамките на днешния ден в с. Дебелт бяха извършени над 30 профилактични прегледа. Очаква се до края на месеца те да достигнат до 80.

Безплатните консултации бяха извършени от: д-р Стамен Пишев, председател на Сдружение “Млади лекари” – Бургас; д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на Сдружение “Млади лекари” – Бургас; д-р Иван Власов - пулмолог; д-р Весела Александрова – педиатър; Гергана Ангелова – лекарски асистент и член на Съвета на Фондация “Практикум”.

Сред доброволците, които подпомогнаха инициативата, бяха студентите Златомира Попова, Георги Градев и Цветелина Живовечка.

В духа на предстоящите коледни празници, освен безплатните прегледи жителите на село Дебелт получиха и много подаръци, сред които топъл шал за студените зимни дни.

Предстои селото да получи и още ценни подаръци - пулсоксиметър и апарат за измерване на кръвно налягане, които да бъдат използвани от жителите на Дебелт.